Börtönbüntetés a Die Hard sztárrendezőjének, mert hazudott az FBI-nak

Infostart
2007. szeptember 25. 21:00
Négy hónap börtönre és 100 ezer dollár (17,8 millió forint) pénzbüntetésre ítélték John McTiernant, miután kiderült, hogy egy nyomozás során hazudott az FBI nyomozóinak. A Die Hard, a Thomas Crown-ügy és több más sikerfilm rendezője egy Los Angeles-i magánnyomozó körüli botrányban bukott meg.

Hazudott a Szövetségi Nyomozóhivatal embereinek, ezért négy hónapos börtön- és százezer dolláros (17,8 millió forintos) pénzbüntetésre ítélték John McTiernant.

A Die Hard-sorozat első és harmadik részének rendezőjét azt követően ítélték el, hogy beismerte: félrevezette az FBI-t, amikor meghallgatták Anthony Pellicano magánnyomozó ügyében. A magándetektívet azzal vádolták, hogy illegális eszközöket használva hallgatott le hollywoodi hírességeket.

John McTiernan beismerte, hogy 50 ezer dollárt (közel 9 millió forintot) fizetett a magándetektívnek, hogy hallgassa le 2000-ben forgatott filmje, a Rollerball - Könyörtelen játék (melyben Chris Klein, Jean Reno és LL Cool J mellett egyébként Dobó Kata is szerepelt) másik producerét, Charles Rovent.

John McTiernan ugyanis arra gyanakodott, hogy producer-társa a háta mögött fúrja őt a pénzügyi befektetők és a filmstúdió vezetői előtt. A rendező beismerte, hogy hazudott az FBI-nak, amikor azt állította, hogy csak válása ügyében beszélt Anthony Pellicanóval.

A sztárrendező az elmúlt időszakban mindent megtett, hogy visszavonja önmagára terhelő vallomását, azt állítva, hogy amikor hamisan tanúzott kimerült volt egy hosszú ázsiai üzleti út miatt és az arcüreg-betegségére szedett antibiotikumok miatt. Az ügyben ítélkező bíró nem fogadta el az érvelést, mondván: a rendező "nem mutatott bűnbánatot, csak kifogásokat keresett".

John McTiernan egyébként már a hetedik hollywoodi híresség, akit érint az egyre dagadó Pellicano-botrány. A magánnyomozót, aki egyébként két évet már lehúzott a börtönben illegális fegyverviselésért, 110 rendbeli telefonlehallgatással és rendőrök megvesztegetésével gyanúsítják.

John McTiernan-nek január 15-ig kell feladnia magát, noha lehetősége van fellebbezni.