Mikrofonnal védenék a tanárok egészségét

Infostart
2007. szeptember 24. 22:28
A tanároknak mikrofont kellene használniuk, hogy megkíméljék hangszálaikat - javasolják francia kutatók.

Egy francia kutatócsoport szerint a pedagógusok egészségére is káros lehet, hogy az osztálytermekben jelentősen megnőtt a zaj.

Egy felmérésben közel négyezer tanárt vizsgáltak, és az eredmények szerint a pedagógusoknak kétszer nagyobb az esélyük, hogy valamilyen egészségügyi problémájuk legyen - a torokgyulladástól kezdve a hangszálduzzanatig.

A kutatásban résztvevő tanárok közül a férfiak egynegyede és a nők fele mondta azt, hogy gyakran vagy mindig problémája van a hangjával.

Veszélyeztetettebbek a nők

A tudósok szerint nők még nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mert magasabb hangok még nagyobb erőkifejtést gyakorolnak a hangszálakra.

A kutatók azt sürgetik, hogy a tanárok használjanak feltehető mikrofont, így egyrészt kímélnék hangjukat, másrészt az osztályteremben jól elrendezett hangszórók révén a hátsó sorokban ülők is mindent hallhatnának. Ajánlott még, hogy interaktív órákat tartsanak, vagyis a diákokat is bevonják, így a tanárnak kevesebbet kell beszélnie.

Hasznos a beszéd- és légzőgyakorlat

Emellett hasznosak lehetnek beszéd- és légzőgyakorlatok, valamint a stresszcsökkentés is a hangszállal kapcsolatos megbetegedések csökkentésére. A kutatók szerint a diéta is segíthet: a tejtermékek, a paradicsom, a fűszerek és a csokoládé káros, míg a víz hasznos a hangszálaknak.

Egy amerikai felmérés szerint egy tanár átlagosan két napot hiányzik évente hangszálproblémák miatt, és az egészségbiztosítás, valamint az iskolai helyettesítések 638 millió dolláros kiadást jelentenek.