Fordulat Madeleine ügyében: "A kihallgatáshoz sincs elég bizonyíték a szülők ellen"

Infostart
2007. szeptember 20. 06:50
Súlyos csapást szenvedtek el a portugál nyomozók Madeleine McCann ügyében, az ügyész ugyanis bejelentette: még annyi bizonyíték sincs a kezükben a májusban eltűnt kislány szülei ellen, amely indokolná az újabb kihallgatást. "Semmilyen új bizonyítékkal nem álltak elő az elmúlt 13 napban, amióta Kate és Gerry McCannt gyanúsítottá nyilvánították" - közölte Luis Bilro Verao.

Az ügy vezető portugál ügyésze először adott ki hivatalos közleményt a szülők gyanúsítottá minősítése óta. Azzal, hogy jogszerűtlennek minősítette az újbóli kihallgatásra vonatkozó kérést, új reményt adott a szülőknek, akik váltig állítják: semmi közük Madeleine eltűnéséhez.

A szülőknek meggyőződése, hogy az ellenük felhozott bizonyítékok -.Madeleine DNS-ének nyomai az autóban, amelyet a kislány eltűnése után 25 nappal béreltek - nem meggyőzőek, esetleg egyenesen hamisítványok. Azzal védekeztek, hogy a DNS nem Maddie-é, hanem ikertestvéreié, illetve, hogy a kislány nyomai - hajszálak, izzadság, vér - a holmijaival is az autóba kerülhettek.

A rendőrök abban bíztak, hogy a bizonyítékok igazolják a feltételezéseiket, amelyek szerint Kate véletlenül - altató túladagolásával - megölte a kislányt, a férje pedig segített a holttest eltűntetésében. A portugál nyomozók már meg is érkeztek Nagy-Britanniába, hogy helyi kollégáik közvetítésével újra feltegyék a házaspárnak azt a negyven kérdést, amelyre korábban nem voltak hajlandóak válaszolni.

A vezető ügyész szerint azonban a bizonyítékok túl gyengék ahhoz, hogy a szülőket gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják meg. Az újabb kihallgatást csak akkor engedélyezi, ha a rendőrség további bizonyítékokkal áll elő - tette hozzá.