Vége az esküvői rizsszórásnak: a háttérben a szoborcsúfítók állnak

Infostart
2007. szeptember 18. 20:10
Velence polgármestere azt tervezi, hogy a város betiltja az esküvőkön a rizsszórást. Az intézkedés célja, hogy korlátok közé szorítsa a galambpopuláció növekedését.

A rizsszórás kulcseleme a romantikus olasz esküvőknek: a családtagok és barátok így kívánnak jólétet és termékenységet az ifjú párnak.

A szétszórt rizsszemek nagy hátránya, hogy vonzza a galambokat, amelyekből mintegy negyvenezer él a városban. A populáció a becslések szerint 24 százalékkal nőtt tavaly.

A velencei galambok igen könnyen jutnak élelemhez, mivel a városban évente több mint ezer esküvőt tartanak, és a rengeteg turista amúgy is sok élelmiszermaradékot hagy maga után.

A galambok piszkának eltakarítására rengeteg pénzt költ az önkormányzat. Évente 2,5 millió forintnak megfelelő összeget fordítanak galambonként a szobrok és a közterületek tisztítására.

A galambok etetése a város több részén is tilos, de a Szent Márk tér 18 madáreleség-árusa egyelőre tartja pozícióját.

Õk évente több tonnányi gabonát adnak el a turistáknak, akik szeretnek a galambokkal együtt pózolni a fényképeken.

Ez a helyzet azonban valószínűleg hamarosan megváltozik. Massimo Cacciari polgármester bejelentette: vagy elfogadják az árusok a tanács ajánlatátt, székhelyüket máshova teszik át, vagy kénytelenek lesznek kárpótlása nélkül távozni.