Szórakoztat a halál

Infostart
2007. szeptember 14. 20:41
Látványosságnak számítanak a hírességek holttestei, sok ember megőrül, hogy lássa kedvence utolsó útját - állítja egy szociológus.

Erre a soul keresztapjának, James Brownnak három napos temetési "show-ját" hozta fel példának a Bath Egyetemen a halálról tartott konferencián egy amerikai szociológus professzor, Jacque Lynn Foltyn, aki szerint a törvényszéki orvosszakértőkről szóló filmek, sorozatok is táplálták a téma iránti érdeklődést.

Hozzátette ugyanakkor, hogy míg sok ember mindent megtesz azért, hogy egy utolsó pillantást vethessen egy hírességre, addig a többi között a háborús halál és az éhínség tabu maradt.

"Inkább akarjuk látni egy sztár holttestét és koporsóját, mint egy Irakban szolgáló katona halálát" - érvelt Foltyn professzor, majd hozzátette: kíváncsibbak vagyunk Anna Nicole Smith oszló holttestére is, mint egy kislány arcára, akit egy kutya marcangolt össze.

A szociológus szerint ennek oka az, hogy a hírességek egyszerű árucikké váltak, és azért kíváncsiak rájuk ennyien, mert köztulajdonban vannak.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a még izgalmasabbá válik egy haláleset, ha felmerül, hogy összeesküvés van mögötte - mint Diana, walesi hercegnő esetében is.

A Walesi Egyetem óraadója, Cath Davies szerint az, hogy rendkívül sok ember kíváncsi a halott sztárokra, jól mutatja, hogy a hírességek "megszállták" az életünket.

Õ is kiemelte, hogy míg mindenkit érdeket, hogy néz ki James Brown nyitott koporsójában, addig arról fellángolt a vita, hogy bemutassák-e azokat a fotókat, amelyek Diana hercegnőről élete utolsó óráiban készültek.