Házi őrizetbe helyezheti a bíró az eltűnt kislány szüleit

Infostart
2007. szeptember 12. 07:57
Átadta a portugál rendőrség a bírónak azokat a bizonyítékokat, amelyek arra utalnak: Madeleine McCann szülei felelősek a kislány haláláért. A bírónak tíz napja van arra, hogy eldöntse: vádat emel-e Kate és Gerry McCann ellen. A szülők "száz százalékig biztosak" egymás ártatlanságában.

A portugál bírónak több lehetősége is van azután, hogy szerdára virradó éjszaka megkapta a rendőrségtől a bizonyítékokat. Parancsot adhat például Kate és Gerry McCann-nek arra, hogy térjenek vissza Algarvéba, ahol a házaspárt házi őrizetbe helyezhetik, és újabb rendőrségi kihallgatásnak vethetik alá.

Felhatalmazhatja a rendőrséget újabb vizsgálatokra és engedélyezheti a házaspár telefonjainak további lehallgatását. Tíz napja van arra, hogy meghozza a döntését.

Az ügyészség szerdára virradóra formálisan is kérte egy "tárgy"lefoglalását, amely kulcsfontosságú a nyomozás szempontjából, viszont a rendőrségnek külön felhatalmazás nélkül nincs joga megszerezni. Nem tudni, miről van szó, de olyasmi lehet, amelynek megszerzéséhez például egy ügyvéd irodáját vagy templomot kell átkutatni - ezeket a helyiségeket védik a portugál törvények.

Sorsdöntő fejlemények

Kedden, mielőtt a bíró megkapta volna a bizonyítékokat, több lényeges fejlemény is történt Madeleine McCann ügyében:

- Az ügyészségnek átadtak tíz doboznyi bizonyítékot: több ezer oldalt a DNS-vizsgálatok eredményével, a szülők kihallgatási jegyzőkönyveivel, tanúvallomásokkal, e-mailek és lehallgatott telefonbeszélgetések átirataival;

- A rendőrség közölte a sajtóval, hogy Madeleine hajszálait nagy mennyiségben találták meg abban az autóban, amelyet a szülei az eltűnése után 25 nappal béreltek;

- Közölték az újságírókkal azt is, hogy az autóban talált testnedvek DNS-e 88 százalékban egyezik a kislányéval;

- Egy magas rangú bűnügyi nyomozó meglátogatta McCannéket leicestershire-i otthonukban.

"Bízunk egymás ártatlanságában"

A portugál nyomozók meggyőződése, hogy Kate McCann okozta véletlenül a kislány halálát, a férje pedig segített neki a holttest eltűntetésében. A házaspár változatlanul tagadja a vádakat. "Száz százalékig biztosak vagyunk egymás ártatlanságában" - hangsúlyozta Gerry McCann.