Szorul a hurok Madeleine szülei körül: "Ennyi hajszál csak holttestből származhat"

Infostart
2007. szeptember 11. 13:50
Nem vért, hanem Madeleine haját és testnedveit találták meg a szülei autójában, méghozzá olyan mennyiségben, ami kizárja, hogy a május elején eltűnt kislány holmijával kerülhettek volna a csomagtartóba. A szülők szerint azonban valaki készakarva tette a bizonyítékot az autóba, hogy rájuk terelje a gyanút.

A nyomozókat is meglepő mennyiségben találták meg Madeleine haját abban az autóban, amelyet a szülei 25 nappal a kislány eltűnése után béreltek. Szerintük ez csak azt jelentheti, hogy a gyerek holttestét szállították az autóban. "Ennyi nyom nem kerülhetett a csomagtartóba DNS-átvitellel" - állította egy név nélkül nyilatkozó rendőrségi forrás.

Elárulta azt is, hogy a testnedvekből származó nyomok nem a korábban kiszivárgott száz, hanem "csak" 90 százalékban egyeznek meg Madeleine DNS-ével. Nem vérmaradványokról van tehát szó, hanem testnedvekről - de ezek sem származhatnak a kislány babáiról vagy ruháiról, hanem közvetlenül a holttestéből kerülhettek csak az autóba.

A portugál rendőrség még várja a birminghami rendőrségi laboratórium végleges jelentését. A brit kutatók teljes mértékben meg vannak győződve arról, hogy a vizsgálataik eredménye hajszálpontos.

Nincs teljes bizonyosság

A portugál rendőrség először nem kommentálta a kiszivárgott híreket, később pedig Alipio Ribeiro országos rendőrfőnök figyelmeztetett: a vizsgálatok eredménye nem perdöntő. "Nem tudjuk teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a vér A vagy B személytől származik-e. A vizsgálat eredménye segíti a rendőröket a nyomozásban, de nem olyan matematikai pontosságú, ahogyan azt egyesek gondolják" - tette hozzá.

Egy másik forrás azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy Kate és Gerry McCannek "rengeteg megmagyaráznivalója van", az algravei rendőröknek pedig egyre inkább az a meggyőződésük, hogy jó irányban keresgélnek.

Meghamisított nyomok?


Bár a nyomokról hivatalosan nem adtak felvilágosítást, minden jel arra mutat, hogy Madeleine holtteste az autóban volt. McCannék szerint viszont azt állítja: a maradványokat valaki készakarva helyezte el az autóban, hogy rájuk terelje a gyanút.

"Kate szerint vagy a rendőrség, vagy a gyermekrabló helyezte el a nyomokat. Gerry-nek is meggyőződése, hogy ha találtak az autóban maradványokat, azokat vagy oda tette valaki, vagy pedig a nyomozók hibájából, véletlenül kerültek oda" - állítja a házaspár egyik közeli ismerőse.

A portugál rendőrségnek immár meggyőződése, hogy Kate McCann véletlenül - nyugtató túladagolásával - ölte meg a lányát, a férje pedig segített neki az emberölés eltitkolásában; előbb elrejtették a holttestet, majd később a bérelt autóban elvitték valahova, ahol megszabadultak tőle.

Vitatják a rendőrök hozzáértését

A házaspár már fel is kért egy ügyvédcsoportot, hogy készüljön fel a védelmükre. Ha vádemelésre kerül sor, a védők nyilván saját szakértőket kérnek fel, akik alaposan átvizsgálják a törvényszéki bizonyítékokat.

A McCann-házaspár szerint ugyanis a portugál rendőrök nem kezelték megfelelően a bizonyítékokat, nem használták a legújabb technológiát és többször is hibáztak.

Az egyik rendőrtiszt például rosszul vette le a házaspár ujjlenyomatait Madeleine eltűnésének éjszakáján, ezért a vizsgálatot másnap meg kellett ismételni. A család apartmanját átkutató rendőr csak kesztyűt viselt, kezeslábast nem - ez Nagy-Britanniában kötelező annak érdekében, hogy megelőzzék a bizonyítékok szennyezését.