Tizenegy órás drámai kihallgatás: szülei végeztek az eltűnt kislánnyal?

Infostart
2007. szeptember 7. 07:37
Tizenegy órán keresztül hallgatta ki tanúként a portugál rendőrség a május 3-án egy üdülőhelyen eltűnt brit Maddie McCann édesanyját. Kate McCann majdnem sírva távozott a rendőrségről. A család barátai szerint a pár attól fél, hogy gyanúsítottak lesznek. A férjet, Gerry McCannt pénteken hallgatják ki a portugál hatóságok.

Csütörtök délután két órakor kezdődött és éjfél után ért véget a portugáliai Portimaóban Kate McCann tanúként való kihallgatása.

A május 3-án a közeli Praia de Luz üdülőhelyről eltűnt négyéves Maddie ügyében a héten érkezett meg a gyerekszoba falán talált vér DNS-vizsgálata.

Az elemzés elkészült, de a hatóság egyelőre nem árulják el, hogy a gyerekszoba falán talált vér Madeleine McCanné, vagy elrablójáé.

Tanú vagy gyanúsított?

Kate McCann-t 11 órán keresztül hallgatta ki a portugál rendőrség, miként a nő ügyvédje hangsúlyozta: tanúként, nem gyanúsítottként. Rendőrségi források ugyanakkor azt állítják, hogy az asszonyt és férjét gyanúsítottként kezelik majd.

A nyomozók elsősorban arra kíváncsiak, hogy a háziorvosként dolgozó asszony adott-e nyugtatókat a kislánynak eltűnésének estéjén.

"Kate-et a nap folyamán tanúként tartották bent, és az is marad. A nyomozás folytatódik, ám a titoktartási törvények miatt nem mondhatok többet" - jelentette ki Carlos Pinto de Abreu, a család ügyvédje.

A McCann-család egyik közeli barátja szerint a pár a meghallgatásokat a nyomozásban tett újabb lépésként értékelte, de "attól félnek, hogy gyanúsítottak lesznek".

Másodszor hallgatják meg őket

A kihallgatás elhúzódását egyébként a nyelvi nehézségek is indokolhatják. A portugálul feltett kérdéseket ugyanis egy hivatalos tolmács fordította le angolra, majd a nő írásban válaszolt.

Ezt legépelték, majd visszaolvasták az asszonynak, akinek bele kellett egyeznie az elhangzottakba.

A 39 éves Kate McCann kihallgatása előtt a nemzetközi - elsősorban természetesen brit - sajtó hatalmas érdeklődése mellett vett könnyes búcsút férjétől, akit ma kérdez ki a portugál rendőrség. Képekért kattintson ide!

Ez volt egyébként a második alkalom, hogy a szülők valamelyikét kihallgatta a rendőrség. Erre először május 4-én, egy nappal a kislány eltűnése után került sor, akkor is külön-külön hallgatták meg őket.A portugál hatóságok a héten jelentették be, hogy áttörést várnak egy vérminta DNS-elemzésétől. A kis mennyiségű vérmintát annak a szobának a falán találták meg nyomkereső kutyák, ahonnan a négyéves kislány május 3-án eltűnt.

A mintával eddig nem tudtak mit kezdeni, de a múlt héten a portugál rendőrség több bizonyítékkal együtt elküldte áttekintésre a birminghami bűnügyi laborba.

A brit szakemberek egy sajátos technikával elemezték a vérmintát, és a részeredményeket visszaküldték a portugál hatóságoknak.

A portugál rendőrség nem árulta el a több mint négy hónapja eltűnt brit kislány szüleinek, hogy a gyermek vérét találták-e meg a család tengerparti üdülőjében.

Madeleine McCann apja, Gerry több órán át próbált információkhoz jutni, de a portugál hatóságok ettől elzárkóztak.

Kinek a vére?

A vizsgálat eredményét egyelőre azért titokban tartják, hogy az ne veszélyeztesse a nyomozást.

"Az eredmények megérkeztek, és kiemelt fontosságúak. Erre várt mindenki a nyomozás során. Reméljük, hogy az ügyben rövid időn belül előrelépés történik" - közölte a portugál rendőrség egyik munkatársa.

Egyes hírek szerint a vérminta a lehetséges gyanúsítotté, aki 126 nappal ezelőtt elrabolhatta a négyéves lányt a család üdülőjéből, ameddig szülei a szomszédos tapas-bárban vacsoráztak. Ha kíváncsi arra, mi történt percről percre azon a végzetes estén, kattintson ide!