Minden nap megnézik az édesanyjukat - a hűtőkamrában

Infostart
2007. szeptember 7. 04:41
Tíz éve tartja halott édesanyját két nővér a halottas ház hűtőkamrájában. "Így legalább minden nap láthatjuk" - védekeznek.

Josephine és Valmai Lamas állítólag nem bírta elviselni a gondolatot, hogy soha többé ne láthassák az édesanyjukat - ezért úgy döntöttek, hogy nem temettetik el. Az elmúlt tíz év alatt 13600 fontot (több mint ötmillió forintot) fizettek ki inkább azért, hogy a halottas ház hűtőkamrájában - szigorúan külön-külön - látogathassák az édesanyjukat, aki 1997-ben, 84 éves korában halt meg.

Az asszony testét eredetileg formaldehiddel kezelték, de az idők során a holttest egy rokon szerint oszlásnak indult; deréktól lefelé már csak a csontváza maradt meg, afölött pedig csupán a bőr tartja össze.

A rokonok szerint itt lenne az ideje, hogy a lányok tisztességes temetést rendezzenek az édesanyjuknak. "Mindennek van határa. Valmai és Josephine szorgalmasan látogatta tíz évig az édesanyját, de kezdenek nevetségessé válni" - vélekedett az egyik családtag, aki szerint a holttest olyan rettenetes állapotban van, hogy olyan, mintha egy horrorfilm szereplője lenne.

"És ami a leghátborzongatóbb, a lányok még mindig kisminkelik az anyjuk kísértetiesen összeaszott arcát. Aggasztó, hogy nem is érzik bizarrnak, amit csinálnak" - tette hozzá.

A lányok azt sem fogadják el, hogy édesanyjuk halálát embólia okozta. Eredetileg úgy tervezték, hogy még egy patológustól kérnek szakvéleményt, ezért is kérték a halottasházat, hogy a vizsgálatig tartsák a hűtőkamrában az asszonyt.

A hűtőkamra heti 20 fontba kerül. Emellett kétezer fontba került az öt fakoporsó - négy már elkorhadt - és 800 fontot költöttek az alapozóra és a rúzsra.

"Nem tiltja a törvény, hogy valaki évekig őrizze a szerette holttestét, bár normális esetben két héten belül el szokták temettetni a halottakat" - védekezett a halottasház igazgatója, aki szerint a két testvér különös szokása semmiféle egészségügyi vagy biztonsági kockázatot sem jelent.