Gyerekek ellen is bevetheti a rendőrség a sokkolót

Infostart
2007. szeptember 3. 20:35
A brit rendőrség gyerekek ellen is használhatja a sokkolót, hiába figyelmeztetnek szakértők arra, hogy a fegyver szívrohamot okozhat.

Az ötvenezer volttal működő fegyvert, amely rövid időre megbénítja az áldozatot, a rendőrség a potenciálisa veszélyes elemekkel szemben alkalmazhatja. Azt azonban eddig nem tudták elérni a brit aktivisták, hogy a sokkoló alkalmazását betiltsák gyerekekkel szemben.

A belügyminisztérium szakértői testülete is figyelmeztetett, hogy egyelőre nem tudni eleget arról, milyen hatást vált ki a sokkoló a gyerekeknél, de az eddigi kutatások szerint fennáll a veszélye annak, hogy "komoly szívproblémák" léphetnek fel náluk.

Ezért azt javasolják a rendőröknek, hogy "különösen figyeljenek" arra, nem okoz-e egészségügyi problémát a fegyver alkalmazása. Különösen a gyerekekre és a kistermetű felnőttekre kell figyelniük.

Az Amnesty International már többször figyelmeztetett a sokkoló veszélyeire. A nemzetközi emberjogi szervezet szerint 2001 óta 220 ember halálát okozta a fegyver csak az Egyesült Államokban, ahol egyébként a legtöbb nagyvárosban nem szabad azt bevetni kiskorúakkal szemben.

Nagy-Britanniában úgy tartják, hogy a sokkoló a "legkevésbé halálos" alternatívája a hagyományos rendőrségi fegyvereknek. A szigetországban 2003-ban vezették be a sokkolót.