Családi szégyen: negyven évig titkolta beteg fiát a világhírű apa

Infostart
2007. szeptember 3. 05:15
Annyira szégyellte Down-kóros fiát Arthur Miller, hogy majdnem négy évtizeden keresztül még a létezését is eltitkolta. A világhírű drámaíró, Marilyn Monroe volt férje még az életrajzában sem említette meg, hogy Daniel a világon van.

Arthur Miller darabjai a bűntudat és az erkölcs kérdéseit feszegették, őt magát azonban a jelek szerint kevéssé foglalkoztatták ezek a problémák: beteg fiát eltüntette egy zárt intézetben, és gyakorlatilag minden kapcsolatot meg is szakított vele.

A most 41 éves Daniel létezéséről mindössze két évvel ezelőtt bekövetkezett halála előtt hat héttel tett említést először - derítette ki a Vanity Fair magazin. Akkor írta meg ugyanis a végrendeletét, amelyben a vagyonát egyenlő részben osztotta fel Daniel és három másik gyermeke között.

Daniel Rebecca Miller színésznő öccse. Édesanyjuk, Inge Morath fotós Miller harmadik felesége volt; Daniel 1966-ban született. Miller állítólag "mongolidiótának" nevezte a fiát, és egyik barátjának azt mondta: "eltűntetem a kölyköt az útból".

Az édesanyja hiába akarta ápolni és nevelni a fiút, Miller nem egyezett bele, hogy a gyerek otthon maradjon, mert nem akarta, hogy Rebeccával együtt nőjön fel. A beteg gyerek így egy túlzsúfolt connecticuti otthonba került, amelyben olyan botrányosak voltak a körülmények, hogy a nyolcvanas években egy család be is perelte az intézményt.

Sikerei sem hatották meg az apját

A fiú 17 éves koráig maradt itt, és az apját még az sem hatotta meg, hogy szép sikereket ért el a paralompián síelésben, kerékpározásban, futásban és tekézésben.

Danielt most egy idős házaspár ápolja. "Daniel a családunk tagja. Nagyon aktív, boldog életet él, olyan emberek veszik körül, akik szeretik" - mondta róla a nővére.

Kiderült, hogy Miller a barátainak sem nagyon beszélt a fiúról, és szinte soha nem látogatta az otthonban, ahova pedig a felesége minden héten elutazott.

Daniel miatt alaposan át kell értékelni Miller életművét - erről már meg is indult a vita az interneten.