Gyújtogatnak és szexuális erőszakot követnek el a tízéves bűnözők

Infostart
2007. szeptember 2. 20:39
Háromezer bűncselekményt követtek el tavaly Nagy-Britanniában tíz évesnél fiatalabb gyerekek - akiket a koruk miatt nem lehet megbüntetni. Vannak közöttük olyanok is, akik szexuális erőszakot követtek el.

Tavaly 1300 esetben vádoltak gyújtogatással, illetve vandalizmussal 60-nál több alkalommal pedig szexuális erőszakkal 10 évesnél fiatalabb gyereket Angliában és Wales-ben. A 9 éves, vagy annál fiatalabb gyerek az angol és a walesi törvények szerint nem büntethető, bár a tettest a rendőrség nyilvántartásba veszi.

A bűnügyeknek csak az elenyésző részét követik el tíz évesnél fiatalabbak, hiszen tavaly összesen 5,5 millió bűncselekményt követtek el a belügyminisztérium adatai szerint - és emellett a háromezer eltörpül.

A brutalitás azonban nem. Lawrence Lee, a kétéves James Bulger 1993-as meggyilkolásának egyik tettese, az akkor tízéves Jon Venables ügyvédje éppen ezért úgy véli: a büntethetőség korhatárának leszállítása fontos üzenet lenne a fiatal bűnelkövetők számára.

"Védőügyvédként azt mondanám, hogy ez nem jó ötlet. Állampolgárként viszont meggyőződésem, hogy létfontosságú leszállítani a büntethetőség korhatárát kilenc vagy nyolc éves korra" - vélekedett.

A Children Society nevű jótékonysági szervezet vezetője, Bob Reitemeier nem ért vele egyet; ő amellett kardoskodik, hogy emeljék fel a büntethetőség korhatárát 14 évre. "Az emberek 18 éves korukban kapják meg a szavazójogot, 16 éves koruktól folytathatnak legálisan szexuális viszonyt - ehhez képest tíz éves koruktól már most is büntethetőek" - érvelt.