Halloweenkor kel életre az elmegyógyintézeti sorozatgyilkos

Infostart
2007. augusztus 29. 07:00
Halloweenkor, vagyis október 31-én jelenik meg az Egyesült Államokban a brutalitásáról hirhedtté vált számítógépes játék, a Manhunt (Embervadászat) második része. Az erőszakos játékot korábban több országban, köztük Nagy-Britanniában betiltották.

Jelzésértékű, hogy a kísértetek és szellemek ünnepén, Halloweenkor kerül a boltokba a Manhunt 2 számítógépes játék az Egyesült Államokban.

A brutalitásáról hírhedtté vált játék folytatásának kiadását hamarabb tervezték, ám Nagy-Britanniában júniusban betiltották forgalmazását, míg az amerikai számítógépes játékokkal foglalkozó hatóságtól "csak felnőtteknek" besorolást kapott, ezért a programozók módosításokra kényszerültek.

Az amerikai bizottság a besorolást végül "M", vagyis "felnőtteknek szóló" jelzésre változtatta meg, így megjelenhet a meglehetősen ellentmondásos játék.

A Manhunt 2 volt az első számítógépes játék az elmúlt tíz évben, amelynek kiadását betiltotta a szigetországban a videojátékok és a filmek korhatár-besorolásáért felelős hatóság a túlzott erőszak miatt.

A játék kiadását később Írországban, Ausztráliában, Olaszországban és Oroszországban sem engedélyezték.

A játék egy elmegyógyintézetben játszódik, és a főhősnek, hogy életben maradhasson, szinte mindenkit, akivel találkozik, meg kell ölnie különböző brutális eszközökkel.


A fejlesztő Rockstar Games szerint a hasonló játékokért rajongó felnőtteknek készült a Manhunt 2, és ezek az emberek tisztában vannak azzal, hogy csak a játék fikción alapul.

Az első rész 2003-ban jelent meg, de sok vitát váltott ki az ábrázolt brutalitás miatt.

A bírálatok csak erősödtek, miután 2004-ben sokak szerint a játékban látottak alapján gyilkolta meg egy brit fiatal társát, Stefan Pakeerah-t. A rendőrség cáfolta az összefüggést.