Bíróság elé kerülhet, mert nem temettette el az anyját

Infostart
2007. augusztus 27. 20:15
A német temetkezési törvények megsértése miatt vizsgálatot indított a rendőrség egy férfi ellen, aki két évig nem temettette el halott édesanyját.

Az asszonyt 92 éves korában, a kedvenc karosszékében érte a halál 2005 júliusában. Az orvos annak idején megállapította, hogy az asszony természetes halált halt, és kiállította a halotti bizonyítványt.

Az asszony fia azonban nem jelentette be a halálesetet - és el sem temettette az anyját. A holttest két évig maradt a karosszékben, mikor a szomszédok végre értesítették a rendőrséget.

A fürstenfeldbrucki férfi azt vallotta a rendőröknek, hogy nem volt képes megmozdítani az anyja holttestét, és nem volt lelkiereje megszervezni a temetést, ezért hagyta az asszonyt a karosszékben. Be sem lépett azóta abba a szobába, tette hozzá, bár még mindig a közös lakásban él.

A rendőrség vizsgálatot indított ellene a német temetkezési törvények megsértése miatt. A német temetkezési törvény az egyik legszigorúbb a világon. Eszerint a halál beállta után 48 órát kell várni, utána azonban el kell temetni a halottat, méghozzá koporsóban, illetve hamvasztás esetén az urnát el kell helyezni a kolumbáriumban.

Ráadásul a temetés után 15-30 évvel a maradványokat exhumálni kell, a sírkövet pedig eltávolítani. A törvények betartása különösen a muszlimok számára nehéz, az iszlám előírásai szerint ugyanis a halottat a lehető leghamarabb el kell temetni; ha reggel halt meg, akkor már aznap délután. Ráadásul a hagyományok megkövetelik, hogy a halottnak örök nyugalmat kell biztosítani.