Több film sorsa is a népszerű színész óvadékán múlik

Infostart
2007. augusztus 25. 06:27
Kiengedték a börtönből Sanjay Dutt indiai színészt, akit azért ítéltek el, mert fegyvereket vásárolt az 1993-ban Mumbai-ban (a korábbi Bombay) robbantó terroristáktól. A filmsztár még nem lélegezhet fel, hamarosan valószínűleg vissza kell térnie a rácsok mögé.

Sanjay Duttot júliusban ítélte hatéves börtönbüntetésre egy törvényszék, most a legfelsőbb bíróság óvadék ellenében bocsátotta szabadlábra.

A televíziós felvételek szerint rajongók tömege várta a népszerű színészt a nyugat-indiai Pune szigorúan őrzött fegyintézetének kapujánál, ahonnan helikopterrel egyenesen mumbai-i otthonához repült.

A perben Sanjay Duttot felmentették az összeesküvés vádja alól, de bűnösnek találták egy puska és egy pisztoly illegális birtoklása miatt. A színész az 1993-as merénylet miatt indított eljárások legismertebb vádlottja; a robbantásban 257 ember halt meg.

A bíróság hétfőn döntött a szabadon bocsátásról, amely azonban minden bizonnyal csak ideiglenes. Az ügyben nyilatkozó bíró szerint amint kézbesítik a terrorizmussal gyanúsított személyek ügyében ítélkező - a színész ügyében ugyancsak illetékes - különleges bíróság határozatának másolatát, Sanjay Duttnak vissza kell térni a rácsok mögé. Ezután újra kell fellebbeznie, és nem biztos, hogy azt is elfogadják.

Az ügy kimenetelén sok pénz múlik, a 48 éves színész ugyanis az indiai filmgyártás, azaz Bollywood legtöbben foglalkoztatott sztárja.

A Bollywood üzleti ügyeit jól ismerő Komal Nahata szerint mintegy 500 millió rúpia (mintegy 2,3 milliárd forint) sorsa múlik azon, hogy be tudják-e fejezni a Sanjay Duttal szereplésével elkezdett, jelenleg félkész állapotban lévő filmeket.

Az elemző szerint ehhez legkevesebb 60 napig kellene a színésznek szabadlábon lennie.