Sűrűsödik a homály a milliárdos kém rejtélyes halála körül

Infostart
2007. augusztus 13. 07:30
Újabb talánnyal találták szemben magukat azok a rendőrök, akik az izraeli kémnek tartott egyiptomi milliárdos rejtélyes halála ügyében nyomoznak. Kiderült, hogy Ashraf Marwan halála napján eltűnt a milliárdos életrajzának egyetlen meglévő példánya.

Ashraf Marwan elmékiratai olyan titkokat tartalmazhattak, amelyeknek a nyilvánosságra kerülését mindenképpen meg akarta valaki akadályozni. Legalábbis ez valószínűsíthető, miután kiderült: az életrajznak egyetlen példánya volt csak, az pedig eltűnt azon a napon, amikor a rejtélyes egyiptomi kiesett az ablakon, és halálra zúzta magát.

Az emlékiratokról a milliárdos fia beszélt, akinek - a család többi tagjával együtt - az a meggyőződése, hogy a férfit meggyilkolták. Feltételezése erősíti azt a gyanút, hogy nem Alekszandr Litvinyenko volt az egyetlen egykori kém, akit tavaly Nagy-Britanniában megöltek.

A 62 éves Marwan üzletember volt - és a néhai Nasszer egyiptomi elnök veje. A férfi június 27-én, délután egy órakor halt meg. Halála után ismét beszédtéma lett az 1973-as jom kippuri háború idején végzett tevékenysége; többen állítják ugyanis, hogy a férfi az izraelieknek kémkedett. Mások szerint kettős ügynök volt, aki hamis adatokkal "etette" az izraelieket az egyiptomi kormány tudtával.

A rendőrség egyelőre "megmagyarázhatatlannak" minősíti a férfi halálát; lehetett gyilkosság, öngyilkosság vagy baleset. A brit napilap értesülései szerint azonban valaki felhívta a nyomozók figyelmét az emlékiratra, amely fontos lehet az ügy tisztázásában.

Az emlékirat állítólag három - egyenként kétszáz oldalas - kötetből áll; ezek eltűntek, akárcsak azok a szalagok, amelyekre a férfi lediktálta mondanivalóját. Források szerint Marwannak a halála napján kellett volna az Egyesült Államokba utazni, hogy befejezze a könyvet.

Emlékiratai a tervek szerint októberben jelentek volna meg - a jom kippuri háború évfordulóján. Belső szemmel írt volna az 1969 és 1978 közötti közel-keleti eseményekről, felhasználva azokat a dokumentumokat is, amelyeknek a titkosságát az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában hivatalosan is feloldották.