Arat a Hülye Járások Minisztériuma

Infostart
2007. augusztus 13. 21:20
Több mint 30 éve véget ért, a brit tévénézők mégis úgy vélik, hogy a Monty Python Repülő Cirkusza volt a valaha sugárzott legnagyobb hatású komédiasorozat a brit televíziózás történetében, amely mögött elmaradnak a közelmúlt hatalmas sikerű műsorai is.

Vígjátékok írói és előadói állították össze azt a harmincas listát, amelyből négyezer brit választotta ki, melyiket tartja minden idők legnagyobb hatású komédiasorozatának. 26 százalékuk szerint ez a Monty Python Repülő Cirkusza, amelynek 45 részét öt éven át, 1969 és 1974 között sugározta a BBC.

A John Cleese, Michael Palin, Terry Gilliam, Eric Idle, Graham Chapman és Terry Jones által írt és előadott jelenetek közül talán a legemlékezetesebb a Döglött papagáj-, a Hülye Járások Minisztériuma- és a Spanyol inkvizíció-szkeccs, valamint a Favágó-dal.

A válaszadók kiemelték: a sorozat forradalmasította a televíziós komédiát azzal, hogy animációk is szerepeltek benne - az egyetlen amerikai tag, Terry Gilliam alkotásai -, és hogy a műsorokat nem a hagyományoknak megfelelően építették fel.

A harmincperces epizódok gyakran egy sztori közepén kezdődtek, de előfordult, hogy már a műsor felénél bevágták a stáblistát. A véleményezők hozzátették: csaknem minden később készült sorozat írói merítettek a pythoni stíluselemekből.

A lista második helyén a Szemesnek áll a világ (Only Fools and Horses) című sorozat végzett, míg a harmadikon - egyaránt 6 százalékkal - a Fekete Vipera (Blackadder), az Angolkák (Little Britain) és a The Royle Family.


A Magyarországon is kedvelt, a Mr. Beanként is ismert Rowan Atkinson főszereplésével készült Fekete Vipera kapcsán a megkérdezettek megemlítették: a sorozat sok itt feltűnő színészt - például Hugh Laurie-t (Doktor House) vagy Stephen Fryt (Oscar Wilde szerelmei) - segített a világhírnévhez.

Az első tízbe bejutott még a The Morecambe And Wise Show, a Spitting Image (amely a magyar verzióban Uborkaként futott), a The Young Ones, a Hivatal (The Office) és a Dibley lelkésze (The Vicar of Dibley).