Nem bíznak a nők a macsókban

Infostart
2007. augusztus 11. 08:21
Kevésbé bíznak a férfias vonásokkal rendelkező férfiakban a nők, akik úgy vélik: a macsókkal nem érdemes hosszú távra tervezni; a nőiesebb arcú férfiakkal épp ellenkezőleg.

Négyszáz brit nőt és férfit kértek meg arra pszichológusok, hogy mondjanak véleményt néhány férfiról. Fotókat mutattak a résztvevőknek, amelyeket digitálisan módosítottak, hogy a rajtuk szereplők férfiasabb vagy finomabb, nőiesebb vonásokat kapjanak.

Az önkénteseknek a képek alapján kellett eldönteniük, milyen személyiségjegyekkel rendelkeznek a fotókon szereplő férfiak.

Azokat a férfiakat, akiknek szögletes álluk, nagyobb orruk és kisebb szemeik voltak, dominánsabbnak, kevésbé hűségesnek és rosszabb szülőnek ítélték.

A kutatás azt mutatja, hogy a nők nagymértékben egyetértenek abban, mit tartanak fontos személyiségjegynek, és használják is ezt a benyomást, amikor arról döntenek, hogy elkötelezzék-e magukat valaki mellett - mondta Lynda Boothroyd pszichológus.

A vizsgálat során az is kiderült, hogy azok az arcok, amelyek egészségesebbnek tűntek - például szép volt a bőrük színe -, kívánatosabbak voltak mindkét személyiségváltozat esetében.