Minden idők legelképesztőbb szerelmi sztárháromszöge

Infostart
2007. augusztus 6. 05:34
Aligha lehet vitás, hogy sem azelőtt, sem azóta nem volt példa olyan hihetetlen szerelmi háromszögre a sztárvilágban, mint Pattie Boyd, George Harrison és Eric Clapton románca esetében. Most először megszólalt a trió hölgytagja is, aki mindent kitálalt a minden idők egyik legjobb rockgitárosához és a Beatles egykori tagjához fűződő viszonyáról.

George Harrison felesége volt, a Beatles egykori tagja neki írta minden idők egyik leggyönyörűbb szerelmes dalát, a Something címűt. Aztán George Harrison egyik legjobb barátja, Eric Clapton felesége lett, miután a gitáros megírta neki minden idők másik legszebb szerelmes dalát, a Laylát. Õ Patti Boyd, volt modell, aki negyven év után elmesélte a sztárvilág talán leglegendásabb szerelmi háromszögének történetét...

"Titokban találkoztunk egy South Kensington-i lakásban. Eric Clapton kért meg, hogy menjek oda, mert szeretné, ha meghallgatnám az egyik új dalát. Bekapcsolta a magnót, feltekerte a hangerőt és lejátszotta a leggyönyörűbb, legmegindítóbb dalt, amit valaha hallottam. Ez volt a Layla, ami egy olyan férfiról szólt, aki reménytelenül beleszeret egy nőbe, aki ugyan szereti őt, de elérhetetlen a számára" - kezdi a vallomást Patti Boyd.

"Kétszer vagy háromszor lejátszotta a dalt, egész idő alatt engem nézett, a reakcióimat várva. Az első gondolatom az volt: 'Istenem, az egész világ tudni fogja, hogy ez rólam szól'" - idézte vissza első reakcióit a volt modell.

Patti Boyd akkor George Harrison felesége volt. A Beatles gitárosának közeli barátját, Eric Claptont ez a jelek szerint nem zavarta, mert akkor már hónapok óta egyértelműen jelezte a nőnek vágyait. "Kényelmetlenül éreztem magam amiatt, hogy olyan irányba akar terelni, amerre én nem voltam biztos, hogy menni szeretnék" - emlékezett vissza Patti Boyd, aki bevallotta: a Layla annyira megragadta, hogy nem tudott tovább ellenállni.

{{keretes_cim}}

A Layla című dalt egy perzsa klasszikus költő, Nezami egyik műve ("Layla története / Layla és Majnun") ihlette. Eric Clapton egy barátjától kapta a történetet, melyben a holdhercegnő, akit máshoz adott férjhez az apja, mint akit szeretett és aki beleőrült ebbe a szerelembe. Eric Claptont mélyen megérintette a történet. A dal első megjelenékor, 1972-ben is sikeres volt, de igazán klasszikus slágerré talán húsz évvel később vált, amikor ismét kiadták.

A fordulópont egy színházi bemutatón és az azt követő partin következett be. Az Oh! Calcutta! előadásán ugyanis (nem egészen véletlenül: Eric Clapton helyet cserélt egy vadidegennel...) egymás mellé került a gitáros és Patti Boyd, majd később összefutottak Robert Stigwood popimpresszárió partiján is.

"Már hajnalodott, amikor George megjelent. Morózus volt és a hangulatán az sem javított, hogy egy olyan partira érkezett, amely már órák óta tartott és melyen a legtöbb vendég be volt drogozva. Egyfolytában azt kérdezgette: 'Hol van Patti?', de senki sem tudta. Már éppen távozni akart, amikor észrevett engem és Ericet a kertben. Odajött hozzánk és azt kérdezte: 'Mi folyik itt?'. Legnagyobb megrökönyödésemre Eric azt felelte: 'Meg kell mondjam, haver, szerelmes vagyok a feleségedbe.' Meg akartam halni. George hihetetlenül dühös lett. Hozzám fordult és azt mondta: 'Nos, vele mész, vagy velem jössz?'" - mesélte arról a bizonyos, 1970-es éjszakáról Patti Boyd.

Something

George Harrison és Patti Boyd 1966-ban házasodtak össze. Megismerkedésük az Egy nehéz nap éjszakája című Beatles-film (1964) forgatásának idejére tehető. A moziban Patti Boyd is kapott egy kisebb statisztaszerepet. Házasságkötésük az év eseménye volt Londonban, George Harrison pedig megírta szerelmének minden idők egyik legszebb szerelmes dalát a "Something" címűt.


A hatvanas évek második felében George Harrison és Eric Clapton jó barátok lettek, többször szerepeltek egymás felvételein.

A hatvanas évek vége, a hetvenes évek eleje nem sikerült jól Eric Clapton számára, zenekarai (Cream, Blind Faith) sorra felbomlottak, egyre növekvő kábítószer-függősége pedig már az életét veszélyeztette.

Tíz évig tartott

Patti Boyd és George Harrison 1977-ben váltak el egymástól, a modell 1979-ben ment hozzá Eric Claptonhoz. Addigra az egykori Beatles-tagot már nem igazán zavarta a kapcsolat, mi több, Ringo Starr és Paul McCartney társaságában az esküvőn is részt vett.

Eric Clapton és Patti Boyd házassága kereken egy évtizedig tartott, legnagyobb művészi eredménye alighanem egy gyönyörű ballada, a "Wonderful Tonight" megszületése. A válópert 1989-ben mondta ki a bíróság, több év különélés után.