Felmentették a néhai bajor kormányfő adócsalással vádolt fiát

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 6. 12:30
A megismételt eljárásban felmentő ítélet született hétfőn Németországban a néhai nagyhatalmú bajor kormányfő, Franz Josef Strauss fia elleni perben.

Max Strausst három éve több éves börtönbüntetésre ítélte az augsburgi bíróság, miután bizonyítottnak látta, hogy 5,2 millió márka (2,6 millió euró) jutalékot kapott egy Karlheinz Schreiber nevű fegyverkereskedőtől és kijárótól, édesapja bizalmasától repülőgép- és fegyvereladási ügyek előmozdításáért, s az összeg után nem fizetett adót.

Ezt az ítéletet a legfelsőbb bíróság megsemmisítette, és új eljárásra kötelezte az eljáró alsóbb fokú bíróságot. Az a megismételt eljárás végén kimondta: nincs rá bizonyíték, hogy Strauss valaha is pénzhez jutott volna arról a svájci bankszámláról, amelyen a jutaléknak szánt összegeket az ügyészség szerint elhelyezték.

A 48 éves Strauss pere során végig állította, hogy nem tudott a számláról. Mint mondta, soha nem kapott onnan pénzt.

A német tömegtájékoztatásban annak idején napvilágot láttak olyan feltevések, amelyek szerint Schreiber azért juttatott a jutalékból másoknak is, hogy politikai szívességeket, közvetítéseket, kapcsolatépítést vásároljon.

Felmerült a gyanú, hogy a "Maxwell" jeligés számla, amelyre a 2,6 milliót átutalták, nem Max Straussé, hanem a bajor Keresztényszociális Unióé (CSU) volt, de ezt a változatot a CSU hevesen tagadta.