Túlélők a cápatámadásról: "Elkapott, és rázni kezdett" - képekkel

Infostart
2007. augusztus 2. 05:41
Nem kell ahhoz tengerbiológusnak lenni, hogy tudja az ember: nem lesz jó vége, ha összetalálkozik a tengerben egy nagy fehér cápával. Pedig vannak, akik túlélték ezt a találkozást - és be is tudnak számolni az élményeikről.
Will Carpenter például sérülés nélkül

úszta meg a találkozást a nagy fehér cápával. A 21 éves brit fiatalember a barátjával töltötte a szabadságát tavaly júliusban Shetlandban. Csónakáztak a tengeren, mikor észrevették a kétméteres ragadozót - valószínűleg egy heringcápát. Az állat egyenesen nekiúszott a csónaknak.

"Olyan volt, mint egy jelenet a Cápából" - számolt be Will. Szerencsére a cápa gyorsan elveszítette érdeklődését a csónak iránt, de az élmény így is riasztó volt a fiatalember számára.

Rosszabbul járt Cris Sullivan, aki szörfözés közben hirtelen egy nagy fehér cápa fogai között találta magát.

Kétszáz öltéssel varrták össze

A 34 éves brit a dél-afrikai Noordhoek közelében szörfözött, amikor elkapta az 5,5 méteres ragadozó. Chris pánikba esett, amikor érezte, ahogy a cápa tépi a lábát, a csípőjét és a fenekét.

Szerencséjére azonban a cápa egy pillanatra kitátotta a száját, hogy jobb fogást találjon rajta - ezt használta ki a férfi a menekülésre. Súlyos sebeit kétszáz öltéssel varrták össze - de túlélte.

"Belenéztem abba a hatalmas szájba, amely elkapta a jobb lábamat. Ész nélkül ütöttem és rúgtam. Nem vagyok harcos típus, és különösebben bátor sem, de az életemért küzdöttem" - mesélte.

"Csoda, hogy túléltem"

A 20 éves Megan Halavais a kaliforniai Salmon Creek Beach-nél találkozott össze a cápával szörfözés közben két éve. Õ is túlélte a kalandot - egy ötven centis sebbel a lábán.

"Hátborzongató volt. A cápa a hátam mögül érkezett, csak egy hatalmas lökést éreztem - akkor támadott. Csoda, hogy túléltem."

"Mint ha egy kamion rohant volna nekem"

Brian Williams-nak kis híján a bal karjába került a tavalyi búvárkaland. Egy cápa megtámadta, de a csodával határos módon neki is sikerült elúsznia.

"Olyan érzés volt, mint ha egy kamion rohant volna nekem. Egy hatalmas száj ragadta meg a karomat, és megpróbálta leharapni" - számolt be a 46 éves férfi a kalandról.

Eric Nerhus-t is búvárkodás közben kapta el egy négyméteres ragadozó Ausztráliában, Új-Dél-Wales partjainál. Õ is úgy menekült meg, hogy kihasználta a pillanatot, amikor a cápa kitátotta a száját az újabb harapás előtt.

"Elkapott, és rázni kezdett. Arra gondoltam: hát ilyen, amikor nagyon megrázzák az embert. Hatalmas, kerek szeme egyenesen rám meredt."

Brian Anderson 2005 karácsonyán született újjá egy cápatámadás után. A 31 éves férfi is Kalifornia partjainál, szörfözés közben támadta meg a ragadozó.

A cápa azonban csak néhányszor tudta megharapni, mert Brian megmutatta neki, ki a főnök. "Elkapta a lábamat, aztán a felszínre emelkedett. Rám nézett, én pedig jól orrba vertem, hogy elengedjen."