"Az autók repülni kezdtek, és mi belezuhantunk a folyóba" - képekkel és videóval!

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 2. 06:03
Leszakadt egy autópályahíd helyi idő szerint szerda este az Egyesült Államok északi részén, a Minnesota állambeli Minneapolisban, mintegy félszáz gépkocsi a Mississippi folyóba zuhant; a szerencsétlenségben kilencen életüket vesztették, hatvanan megsebesültek.

A mentők 22 embert szállítottak kórházba, közülük hatnak válságos az állapota. Az áldozatok száma a Hennepin megyei kórház orvosa szerint várhatólag emelkedni fog.

Hírek szerint a Minneapolist St. Paul településsel összekötő híd tele volt gépkocsival munkába járó ingázókkal, amikor egyelőre ismeretlen okból helyi idő szerint este hat óra után néhány perccel - az esti csúcsfogalomban - a középső, mintegy 150 méter hosszú szakasza húsz méteres magasságból a folyóba zuhant.

A szerencsétlenség időpontjában egy tehervonat haladt át a híd alatt; a lezuhanó betonlapok egy helyi tévé jelentése szerint gyakorlatilag kettévágták a szerelvényt.

Egy teherautó kigyulladt. Több tucatnyi mentőautó érkezett a helyszínre, a vízben mentőcsónakok és búvárok kutattak esetleges áldozatok után.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium közlése szerint nincs arra utaló jel, hogy terrorcselekmény történt volna.

Az elmúlt hónapokban felújítási munkákat végeztek az 1967-ben épült hídon, a folyón átívelő 35W jelű kétszer négysávos államközi út egy vagy két sávja emiatt többször is le volt zárva a forgalom elől. Az építmény állapotát utoljára tavaly ellenőrizte Minnesota állam közlekedési hatósága, de nem talált szerkezeti hibát.

Az amerikai parti őrség lezárta a Mississippinek a híd környéki szakaszát. A folyó az egyik fő teherhajózási útvonal a körzetben."Azt hittem, halott vagyok"

Az amerikai médiumok sorra közlik a szerencsétlenség túlélőinek beszámolóit. Szavaikból kiderült: többen azt hitték, földrengés rázta meg a környéket, azt érzik; csak néhány pillanattal később jöttek rá, mi is történt valójában.

"Beletapostam a fékbe és láttam, hogy éppen előttem valami eltűnik. Aztán az autóm orral lefelé fordult, és lezuhantunk. Alig tudtam reagálni, ráléptem a fékpedálra, és imádkozni kezdtem, hogy ne bukjunk át. Mikor kiszálltam... láttam, hogy előttünk, alattunk megakadt egy autó, és egy másik éppen mellettünk" - mondta az egyik autós, Jamie Winegar.

"Bumm, bumm, bumm, és csak zuhantunk, zuhantunk, zuhantunk, zuhantunk... Volt ott néhány ember, akik segíteni próbáltak. Angyalok, így neveztem őket" - tette hozzá felesége.

"Az autók repülni kezdtek, és mi belezuhantunk a folyóba. Láttam a vizet" - emlékezett vissza Catherine Yankelevich, aki autójában ülve zuhant a Mississippi medrébe. Õ szerencsés volt: sértetlenül úszott a partra.

Az egyik szemtanú arról számolt be, hogy látott egy asszonyt, aki az egyik, a híd romjain rekedt terepjáró tetejéről önszántából a vízbe ugrott.

"Szürreális volt. Magához szorította a retiküljét is. Kitárta a karját amolyan 'mi a fene folyik itt' mozdulattal. Teljesen zavarodott volt, biztosan sokkot kapott" - mondta Heather Munro.

"A híd csikorgott és mindenféle olyan hangot hallatott, amilyet nem lett volna szabad neki... aztán darabjaira hullott" - mesélte Leah Fulin.

Egy férfi csak annyit mondott: "Azt hittem, halott vagyok. Becsület szavamra, becsület szavamra azt hittem, hogy végem van."


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást