Kutyák rángatják ki a vízből a fuldoklókat

Infostart
2007. augusztus 1. 20:45
Kutyák segítik a vízi mentők munkáját Olaszország legnépszerűbb tengerpartjainál: az újfundlandiakat és labradorokat három évig képezik életmentő feladataik elvégzésére.

A kutyákat megtanítják arra, hogy helikopterből vagy csónakból a vízbe ugorjanak, és odaússzanak a bajba került fürdőzőkhöz. A négylábúak a hírek szerint már több ember életét is megmentették azzal, hogy mentőövet vittek nekik, majd kivontatták őket a mélyvízből.

Az olasz vízi mentők azért választották segítőtársaikul az újfundlandiakat, mert régóta azt tartják a fajtáról, hogy remek úszó.

"Mindig tudtuk, hogy ezeket a kutyákat halászatra és életmentésre is használták. Nagyon elégedettek voltunk, hogy a mítosz igaznak bizonyult" - mondta Ferrucio Pilenga, az olasz életmentő kutyákat képző iskola vezetője.

Az egyik szakértő szerint a vízi mentőknek segítő kutyák teljes kiképzése körülbelül három évig tart.

Magyarországon Mancs, a Miskolci Spider Mentőcsoport és a Karitatív Szövetség vezetőjének állata volt a leghíresebb mentőkutya. A német juhász pályafutása során a világ szinte minden, katasztrófa sújtotta pontján járt, és mentett ki embereket összedőlt épületek, romos házak alól, így számos ember - főleg gyermek - köszönheti neki az életét.

Mancs tavaly októberben, 13 évesen pusztult el tüdőgyulladásban. A híres mentőkutya emlékére szobrot is avattak Miskolcon.