Embercsempészt buktattak le Ferihegyen

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 1. 13:30
A Budapesti Határőr Igazgatóság útlevélkezelői Ferihegyen elfogtak egy bolíviai állampolgárt, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy két kínai fiatalkorúnak szerzett hamisított útlevelet - tájékoztatott a Budapesti Határőr Igazgatóság.

A maláj születésű bolíviai állampolgár kedden este Kijev felől jelentkezett belépésre a Ferihegy-2/A terminálon. A gyanúsított és a vele együtt utazó két fiatalkorú a határellenőrzéskor hamisított, a brit nemzetközösséghez tartozó útleveleket adott át az útlevélkezelőnek, aki a hamisítás tényét az ellenőrzés során észlelte, és a személyeket előállította - olvasható a közleményben.

Az előállítás során a ruházat és a csomag átvizsgálásakor a bolíviai állampolgár csomagjaiból előkerült saját bolíviai és a két fiatalkorú eredeti kínai magánútlevele.

A körülmények ismeretében felmerült a gyanú, hogy a hamisított útlevéllel belépni szándékozó kínai állampolgárok utazásának megszervezését és a személyek hamisított okmányokhoz való hozzájutását a bolíviai állampolgár segítette elő. A gyanút tovább erősítette, hogy az eredeti úti okmányok mellett a bolíviai állampolgár csomagjaiból előkerült egy budapesti szálloda három főre szóló szállásfoglalása is.

A bolíviai állampolgárt őrizetbe vették, vele szemben a Budapesti Határőr Igazgatóság Bűnügyi és Felderítő Osztálya embercsempészés megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított.