Tizennégy év a magyarcsanádi lány felgyújtójának

Infostart
2007. július 16. 12:19
Első fokon tizennégy év szabadságvesztésre ítélte a Csongrád Megyei Bíróság azt a fiatalkorú fiút, aki tavaly nyáron Makó külterületén megölte a 18 éves magyarcsanádi Pénzes Henriettát.

A bíró aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, erőszakos közösülés és kifosztás bűntettében találta bűnösnek a vádlottat, amiért tizennégy év szabadságvesztésre ítélte az elkövetőt.

Az ügyész vádbeszédében tizenöt év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztést kért a fiúra. Az ügyész közölte: a vádlott cselekményére több bizonyíték is van, ilyen a szagnyom és DNS-minták, valamint a beismerő vallomás is, amelyet később ugyan visszavont.

A fiú korábban azt mondta: azért gyújtotta fel a lányt, "mert nem volt szíve leszúrni vagy agyonütni." A jelenetet akciófilmből vette, a lányt nem akarta megölni, csak megijeszteni, de a lány meggyulladt.

A vádlott rossz szociális körülmények között élt. A börtönben készült nevelői vélemény szerint a vádlott ellen az elmúlt egy évben 19 fegyelmi indult.

A vádlott védője a nyomozati munkát hiányosnak nevezte. Az ügyvéd emlékeztetett, hogy a vádlott vallomásában elmondta: kényszerítették rá, hogy lelocsolja benzinnel a lányt, akit nem ő gyújtott meg, ezért kérte a fiatalkorú felmentését az emberölés vádja alól, míg az erőszakos közösülés és a kifosztás vádja alól bizonyítottság hiányában felmentést kért.

A fiú az utolsó szó jogán azt mondta: "ott voltam, de nem én csináltam".

Az eset még tavaly júliusban történt, amikor a 18 éves lány szórakozni ment barátjával. Az ügy vádlottja az adatok szerint azzal csalta az erdőbe, hogy hazaviszi, ám Makó külterületére vitte, ahol megkötözte, egy kanna benzinnel lelocsolta, majd meggyújtotta.

A lány a kórházba szállítást követően nem sokkal meghalt. A fiút a bűncselekmény elkövetése után néhány héttel őrizetbe vették.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást