Tinédzser lány nyilvános lefejezésére készülnek

Infostart
2007. július 16. 11:44
Nemzetközi felháborodást váltott ki egy Szaúd-Arábiában dolgozó fiatal srí lankai szolgálólány ellen hozott halálos ítélet. A tinédzsert egy csecsemő meggyilkolásában találták bűnösnek, és ha nem változik a döntés, nyilvánosság előtt fejezik majd le.

A szaúdi hatóság szerint Rizana Nafeek beismerte, hogy két évvel ezelőtt megfojtotta a gondjaira bízott négyhónapos csecsemőt, amikor cumisüvegből táplálta.

A lány - akinek nem tartozott munkakörébe a csecsemőgondozás - tagadja a beismerést, és azt állítja: mindent megtett a kisded légútjának kitisztítása érdekében, a gyermek ennek ellenére megfulladt.

Ha a szaúdi hatóságok nem változtatják meg az ítéletet, a 19 éves lányt a nyilvánosság előtt lefejezik. Emberi jogi aktivisták arra kérik az illetékeseket, hogy enyhítsenek a büntetésen.

Drákói szigorral

2005-ben 191 kivégzést hajtottak végre Szaúd-Arábiában, míg idén már 102-nél tartanak. A lefejezés a gyilkosok, a nemi erőszakoskodók, a kábítószer-csempészek, valamint a fegyveres rablók büntetése.

Februárban négy, rablás miatt elítélt srí lankai férfit fejeztek le a fővárosban, torzójukat egy darabig Rijád utcáin hagyták, amit ugyancsak élesen kritizáltak nemzetközi szervezetek.

Az olajbevételeinek köszönhetően dúsgazdag monarchiában 5,6 millió vendégmunkás dolgozik, nagy többségük háztartási alkalmazottként, akárcsak Rizana Nafeek.

A szaúdi illetékesek szerint a bevándorlók súlyos bűncselekményeket követnek el, ezért indokoltak az iszlám legszigorúbb értelmezésén alapuló drákói büntetések.

"Allah, a teremtőnk tudja a legjobban, mi a jó népe számára" - zárta rövidre a vitát Szuhajla Hammad, az ország emberi jogokat felügyelő szervezetének egyik munkatársa.