A Földön is létezhet a "furcsa élet"

Infostart
2007. július 11. 06:40
Tudósok egy csoportja arra figyelmezteti az Amerikai Űrkutatási Hivatalt, hogy ne csak olyan bolygókon kutasson az élet után, amelyeken víz nyomait találja, lehetséges ugyanis, hogy "élőlények" más közegekbek is kialakulhattak.

A kutatók úgy vélik, hogy máshol az úgynevezett "furcsa élet" is kialakulhatott: olyan organizmusok, amelyeket nem DNS, vagy nem a Földön is megtalálható molekulák építenek fel.

Azt már tudják a kutatók, hogy léteznek olyan organizmusok (extremophile), amelyek olyan körülmények között és közegekben is képesek megélni, amelyekről korábban azt gondolták, lehetetlen.

Nyitott szemmel az univerzumban

A tudósok szerint a Szaturnusz egyik holdja, a Titán potenciális forrása lehet az ilyen "furcsa életnek", ezért azt javasolják, hogy a NASA gondolja újra, mely bolygókat vizsgálja meg tüzetesebben a jövőben.

A NASA Mars-expedíciójáért felelős Michael Meyer szerint a tudósok javaslata megfontolandó.

A szakértők csoportja nem csak az űrben, de a magán a Földön is szorgalmazza, hogy kutassanak a "furcsa élet" nyomai után, mert lehetséges, hogy az óceánok fenekén rábukkannak arra.

"Rengeteg dolog van a Földön, amit nem értünk" - mondta John Baross, a biokémikusokból, csillagászokból, genetikusokból és egyéb szakemberekből álló tudóscsoport vezetője.