Életveszélyes módszert találtak a tinik a fogyásra

Infostart
2007. július 4. 21:44
Fogyókúrázáshoz használják a tizenéves lányok a speedet - kongatták meg a vészharangot brit orvosok. A parti-drogként ismert szer drasztikus és nagyon gyors, de nem tartós súlycsökkenést okoz.

Egyre több bizonyítéka van annak, hogy a tinédzser lányok drasztikus fogyókúrához használják az amfetamin-tartalmú speedet.

Az amfetamint eredetileg étvágycsökkentőnek fejlesztették ki. Az agy éhségérzékelő központjára hat, amely úgy "érzi", hogy akkor sem éhes az ember, amikor a gyomra üres - magyarázta a hatásmechanizmust Robin Herne szakértő.

Csakhogy mihelyt abbahagyják a kábítószer szedését, az agy "rájön", hogy a gyomor üres - vagyis az illető "zabálni" kezd. "Éhezési és zabálási periódusok váltják egymást - kialakul az étkezési rendellenesség" - figyelmeztetett Herne, aki a kollégáival felvilágosító kampányt indít a nagy-britanniai iskolákban.

A speedtől a szedőinek folyamatos beszéd- és mozgási kényszere támad - ezért képesek a fiatalok egész éjszaka táncolni, ami rengeteg kalóriát éget el, vagyis elősegíti a fogyást.