Azért fúrták ki, mert nő?

Infostart
2007. június 20. 10:00
Elüldözték állásából - véli egy karvezető, aki az első nő volt Nagy-Britannia egyik leghíresebb férfikarának élén. Sian Pearce-nek három év után távoznia kellett, mert a kórus több tagjának nem tetszett, hogy egy nő vezeti őket, aki ráadásul nyitni akar a fiatalok felé.

Sian Pierce-nek egy álma vált valóra, amikor három évvel ezelőtt átvehette Wales leghíresebb férfikara, a hetven éve fennálló Morriston Orpheus vezetését, öröme azonban nem tartott sokáig: hamarosan "fúrni" kezdték, így végül lemondott. Úgy érzi, elüldözték.

A 123 tagú swansea-i kórus csak nemrég tért vissza Nagy-Britanniába, miután nagysikerű turnén vett részt Új-Zélandon és Ausztráliában, amelynek során a sidney-i operaházban is koncertet adott.

Hiába az elismerések, a 46 éves Sian Pierce-nek mennie kellett, egyesek ugyanis nem nézték jó szemmel, hogy művészeti vezetőként a kórus repertoárján szereplő tradicionális himnuszok mellé populárisabb dalokat is beválogatott, így a Queen klasszikusát, a Bohemian Rhapsodyt, vagy a Westlife You Raise Me Up című számát, hogy ezzel is nyisson a fiatal zenekedvelők felé.

Baj, hogy nő?

A karvezető szerint azonban nem csak új koncepciója, hanem női mivolta is hozzájárult ahhoz, hogy végül távoznia kellett: Sian Pierce úgy véli, a kórus néhány tagja egyszerűen nem akarta, hogy nő dirigálja.

"Kisgyerekkorom óta szerettem a Morriston Orpheust, és vezényelni őket fantasztikus volt. A tagok legnagyobb része csodálatosan viselkedett és támogatott" - mondta Sian Pierce.

"Nem értette meg a hagyományokat, és nem jött ki mindenkivel. Ez nem nem kérdése, hanem arról szól, hogy mi jó a kórusnak" - kommentálta a karvezető távozásának hírét a kórus igazgatója, Barrie Davies.