Sokba kerül a briteknek Diana halála

Infostart
2007. június 14. 06:12
Figyelmeztette a brit politikai erőket a Diana hercegnő halála ügyében vizsgálódó új halottkém: az eljárás sokba kerülhet az adófizetőknek, ezért a költségeket ésszerű keretek között kell tartani.

Lord Scott Baker kedden vette át a pozíciót, és szerdán már ő vezette az előzetes meghallgatásokat a brit legfelsőbb bíróságon. A jogász leszögezte: a tanúknak nyitottaknak, korrekteknek és pontosaknak kell lenniük.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a vizsgálat költségei minden bizonnyal tetemesek lesznek, hiszen az események Franciaországban történtek, és a legtöbb szemtanú is ott él.

"Minél tovább tart a vizsgálat, annál magasabbak lesznek a költségek. Mindannyiunk feladata, hogy ésszerű keretek között tartsuk őket" - közölte Scott Baker.

A valódi eljárás, amely körülbelül hat hónapig tart majd, minden bizonnyal október elején kezdődik, addig csak előzetes meghallgatásokat tartanak, a francia tanúkat a menetrend szerint október 8-tól idézik be.

Korábban Dodi al-Fayed, Diana szintén elhunyt barátjának apja magát az angol királynőt, II. Erzsébetet is tanúnak javasolta az ügyben. Most azt akarja elérni, hogy Fülöp herceget, és Diana volt férjét, a trónörökös Károly herceget is a tanúk padjára idézzék.