Mit rejteget a botrányfilmes?

Infostart
2007. június 12. 22:19
Kanadában helyezte biztonságba készülő filmje egyes jeleneteit Michael Moore, mert attól fél: az amerikai hatóságok elkobozzák a kazettákat, amelyeket Kubában forgatott.

Amerikai állampolgárok csak különleges engedéllyel utazhatnak Kubába, Moore azonban azt állítja: ő nem szegte meg a tilalmat, mert "újságírói tényfeltárást" végzett.

Azt akarta kideríteni, hogy milyen orvosi kezelést kapnak a szigetországban a bajba jutott amerikaiak.

Moore három önkéntessel utazott Kubába, akik annak idején részt vettek a Világkereskedelmi Központ romjainak eltakarításában. A rendező szerint az önkéntesek megbetegedtek munka közben, de nem kapják meg a szükséges kezelést az Egyesült Államokban.

Először átcsónakázott velük a guantánamói támaszpontra, ahol az amerikaiak a terrorista-gyanús egyéneket tartják fogva. Azt akarta kideríteni, megkapják-e az amerikai önkéntesek ugyanazt az ingyenes orvosi ellátást, mint a rabok.

Miután a táborban elutasították őket, Moore a kubai egészségügyi hatóságokhoz fordult.

Moore a "SiCKO" című filmben az amerikai egészségügyi rendszerről fogja lerántani a leplet; a filmet június 29-étől vetítik az amerikai mozik. A filmből 15 perc szól a kubai kalandról.

Moore szerint az amerikai hatóságok kimondottan utaznak rá, mióta elkészítette a "Farenheit 9/11" című filmet. Az Egyesült Államokban soha nem volt dokumentumfilmnek akkora sikere, mint Moore művének.