Tutajjal követi az ősök útját

Infostart
2007. május 31. 20:09
Annyira biztos benne egy német tanár, hogy évezredekkel ezelőtt az őseink egy tutajjal is képesek voltak átkelni az óceánon, hogy elhatározta: be is bizonyítja, mennyire igaza van. A negyven éves férfi egy nádból és eukaliptuszfából készült tutajjal vág neki az Atlanti-óceán viharos vizeinek.

Dominique Görlitz szerint 14 ezer éve "mindennapos" szokása volt az eleinknek, hogy tutajjal átkeltek az óceánon. "Miért olyan hihetetlen, hogy a régiek meghódították az egész világot" - tette fel a kérdést a volt általános iskolai tanár, aki elhatározta, hogy bebizonyítja az igazát.

Görlitz egy hatezer éves afrikai csónakról mintázta meg 12,5 méter hosszú tutaját. A jármű egyik részét a Bolíviában élő ajmara indiánok készítették el a számára.

A tutajt innen szállították az Egyesült Államokba, ahol Görlitz és 11 önkéntes próbálja majd ki egy kéthónapos út során.

Bár tudományos bizonyítékok nem támasztják alá Görlitz meggyőződését, szerinte a II. Ramszesz fáraó sírjában talált dohány- és kokainmaradványok egyértelműen igazolják, hogy már akkor volt kereskedelmi kapcsolat az Ó- és az Újvilág között.

Bár a férfinak még vitorlásengedélye sincs, úgy döntött, hogy maga kormányozza majd a tutajt. "Olyan ez, mint a kungfu...Annál jobb, minél kevésbé ismered" - vallja.