Kivillantotta a szexista bíró - mégis ítélkezhet

Infostart
2007. május 29. 09:17
Továbbra is komoly ügyeket tárgyal az a bíró, akit börtönbüntetés fenyeget, mert mutogatta magát több nőnek is a vonaton. "A vele szemben felhozott vádaknak nincs közük bírói tevékenységéhez" - védte a döntést a bíróság szóvivője.

A háromgyerekes, 56 éves bírót két nő is azzal vádolja, hogy mutogatta magát nekik a vonaton. Sir Stephen Richards azonban tagadja a vádakat.

Az évi 184 ezer fontot (67,9 millió forintot) kereső bírót januárban tartóztatták le; az egyik sértett ismerte fel a Wimbledonból Londonba tartó vonaton, és mutatta meg a vele utazó civil ruhás rendőrnek.

A rendőröknek fogalmuk sem volt arról, hogy egy tekintélyes bírót keresnek, míg le nem tartóztatták a férfit.

Richards bírótól ujjlenyomatot és DNS-mintát vettek, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Ha bűnösnek találják, hat hónap börtönre is ítélhetik, és elbocsátják az állásából.

Addig azonban olyan fontos ügyekben ítélkezhet, mint bevándorlási- és menekültkérelmek felülvizsgálata, valamint polgári peres ügyek fellebbezési kérelmek elbírálása.

Õ volt az egyik, aki januárban - már a letartóztatása után - a legfelsőbb bíróság tagjaként ítélkezett Jean Charles de Menezes ügyében, akit a brit rendőrök 2005 júliusában, a londoni merényletek után agyonlőttek, mert terroristának nézték.

A család kérésére úgy döntöttek, hogy a Lordok Háza elé kell vinni a főügyészség határozatát, amely szerint a gyilkosságban részt vevő rendőrtiszteket nem vonják felelősségre.