Láttak a vak golfverseny győztesei?

Infostart
2007. május 24. 07:00
Látnak a vakok számára kiírt brit golfverseny győztesei - állítja egyik ellenfelük, aki szerint egyes játékosok látók segítsége nélkül sétáltak a pályán, ütötték el a labdákat és követték még azok röptét is.

A játékos, akit megdöbbentettek a történtek, névtelen levelet írt a helyi újságnak, hogy lerántsa a leplet a becstelenségről.

A levél írója azzal kezdte: nyilvánvaló, hogy ezeknek a "vak" embereknek a nagy többsége látott.

Az írás szerzője beszámol arról: tanuja volt annak, amint a "vakok" segítség nélkül sétálgattak, frissítőt vásároltak, és könnyedén felsétáltak a lépcsőkön.

Odakinn, a pályán hasonló furcsaságokat tapasztalt a névtelen bejelentő. Leírta: látta, ahogy többen egyedül húzták maguk után gurulós golfkészletüket, az egyik játékos pedig még a pontozólapját is maga olvasgatta.

Mások segítség nélkül ütötték el a labdát és követték annak röppályáját, vagy maguktól odataláltak a lyukhoz és segítség nélkül vették ki onnan a labdát.

A versenyt, amelyet a skóciai Dundee golfklubjában tartottak meg immár tizennegyedik alkalommal, húsz, különböző klubokból érkező skót játékos vett részt.

Legtöbbjüket egy segítő kísérte végig a pályán, aki egyebek mellett elmondta nekik, milyen távolságra és irányba kell ütniük.

A versenynek helyt adó klubhoz hivatalos panasz nem érkezett. Egyesek úgy vélik, a levél a legutóbbi darabja annak a névtelenüzenet-sorozatnak, amely a Tayside golfklub tagjait kritizálja.

A klub egyik tagja felháborodottan visszautasította a vádakat, és kijelentette: a versenyen résztvevők mindegyike regisztráltan vak, de lehetséges, hogy látáskárosodásuk nem száz százalékos.

Ally Reid, aki felesége segítségével harmadikként végzett a megmérettetésen elmondta: "Úgy tűnik, az emberek nem értik, hogy a vakságnak különböző fokozatai vannak. Lehetsz teljesen vak, vagy gyengénlátó is." A versenyen az utóbbiak közül is többen részt vettek.

A megvádolt játékosok klubjának vezetője, George Derby szerint a névtelen levél olyasvalakitől származik, aki túl gyáva ahhoz, hogy nevét is adja a vádakhoz, és kijelentette: minden golfozójukat hivatalosan vakká nyilvánították.

A vak golfjátékosok skót szervezetének vezetője dühösen közölte: "Ha az a gerinctelen személy, aki megvádolta a golfozókat, nem jön elő és nevezi meg magát, nem tudjuk elmagyarázni neki, hogy a látóképességnek különböző fokozatai vannak. Ha névtelen marad, az azt mutatja, hogy az ő esze és lelke rokkant."