Hatszor lőtték meg a kommandósok a túszejtőt

Infostart
2007. május 4. 21:27
Ötmillió forintot és szabad eltávozást követelt az a bankrabló, akit a terrorelhárító szolgálat tagjai lelőttek Budapesten, a Széna téri OTP-fiókban - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság parancsnok-helyettese.

Tóth Gábor hangsúlyozta: nem volt esély a sikeres tárgyalásra; az elkövető agresszív volt, az alkudozás közben többször is a falba lőtt, ezért döntöttek a beavatkozás mellett.

Lantos István, a terrorelhárítók vezetője arról számolt be, hogy amikor a pénzt átadták, akkor csaptak le a túszejtőre, akire hat lövést adtak le.

Az egyik, a testen áthatoló lövés megsebesítette az egyik ügyfelet, egy másik lövés, amit még a túszejtő adott le, a biztonsági őr kezét találta el.

Tóth Gábor azt mondta: sikeres rendőri műveletet hajtottak végre, egy sokkal súlyosabb tragédiába torkolló, és akár több ember életét követelő bűncselekményt előztek meg.

Közölte, 15.29 órakor a BRFK központi ügyeletére érkezett egy bejelentés a bankrablásról, amelyet a fiókban tartózkodó egyik ügyfél hozzátartozója tett.

A rendőrség tudomása szerint a bankfiókba az elkövető maszk nélkül lépett be, majd a biztonsági őr elé sétált, elővette Parabellum lőfegyverét és követelte a férfitól, hogy adja át pisztolyát.

Az őr ennek csak azután tett eleget, hogy a bankrabló a feje mellett a falba lőtt.

Ezt követően az elkövető egy zacskót adott át a banki alkalmazottaknak, akiktől azt követelte, hogy azt pakolják meg pénzzel.

Tóth Gábor közölte: a bejelentést követő harmadik percben két I. kerületi rendőrjárőr a helyszínre érkezett és bementek a bankfiókba.

A rendőrök segítségével néhány ügyfél kiszökött a bankfiókból, majd további tárgyalások folytán újabb ügyfeleket engedett el a bankrabló.Elmondta: a dolgozók közül öten bezárkóztak egy irodai szobába, így három ember - két női ügyfél és a biztonsági őr - maradt az ügyféltérben, ők voltak a bankrabló túszai.

Az elkövető a biztonsági őrt mindvégig testközelben tartotta.

A dandártábornok közölte: a BRFK nagy erőket irányított a helyszínre, a környéket hermetikusan lezárták, értesítették a terrorelhárító szolgálatot, a mentőket és a tűzoltókat.

Közölte, a helyszínre túsztárgyaló is érkezett, aki több körben elmondta a rablónak: lehetősége és módja van arra, hogy megadja magát és rendőri kísérettel biztonságban elhagyja a helyszínt.

A túszejtő férfi ennek nem tett eleget, egyre inkább az volt érzékelhető a tárgyaló szerint, hogy a rabló türelmetlenné és agresszívvá válik, ugyanis nem készült fel arra a helyzetre, hogy nem tud elmenekülni a helyszínről.

A rabló agresszivitására bizonyíték, hogy három alkalommal figyelmeztető lövést adott le a mennyezetbe és a tárgyaló rendőrre is többször ráfogta éles lőfegyverét - mondta Tóth Gábor.

Közölte: a túsztárgyaló arról tájékoztatta őket, úgy tűnik, hogy a tárgyalásoknak nem lesz eredménye, az elkövető nem fogja megadni magát.

Ezért született más lehetőség hiányában az a döntés, hogy a terrorelhárító szolgálatnak be kell avatkoznia - fogalmazott a tiszt.

A beavatkozásról szólva Lantos István, a terrorelhárító szolgálat parancsnoka elmondta: mindvégig békés megoldásra törekedtek, de az elkövető agresszív és kiszámíthatatlan volt.

Beszámolója szerint a túszejtőt a pénz átadásakor akarták ártalmatlanná tenni, amikor az nem tudja fegyverét a túszok felé fordítani. Lantos István elmondta, egy egység hatolt be a bankfiókba, a kommandósok beléptekor a férfi azonnal a túszok felé fordította fegyverét és ezért az egység első tagja két lövést adott le.

Az elkövető az őt ért két lövést követően rálőtt a biztonsági őrre, aki a kézfején sérült meg. A kommandós ezután további négy lövéssel tette ártalmatlanná a bankrablót.

Az elkövető testén áthaladó egyik lövedék azonban megsebesítette az egyik női túszt.

Lantos István szerint a lövések leadása jog- és szakszerű volt, azonban, mint ilyenkor általában szokásos, belső vizsgálat indul, emellett azt is vizsgálják, miért kellett ennyi lövést leadni.

Zsombok György, a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy köznapi értelemben fegyveres rablásként beszélünk a történtekről, de a cselekmény jogi minősítése terrorcselekmény, mivel az elkövető állami szervhez intézett követelést, és azt olyan módon tette, hogy a végrehajtást a teljesítéstől tette függővé.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az egyik tanú "kiszámíthatatlan vadállatként" jellemezte az elkövetőt.

A bankrabló egy 40 éves, büntetlen előéletű, az MTI információja szerint solymári férfi volt, aki ellen súlyos bűncselekmény miatt már folytattak eljárást, de nem marasztalták el.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást