Hova tűntek a kísértetjacht utasai?

InfoRádió / MTI
2007. április 22. 11:33
Felfüggesztették a kutatást az Ausztrália keleti partjainál talált jacht utasai után.

A 12 méter hosszú, háromszemélyes vitorlásra a Nagy Korallzátony előtt, 80 tengeri mérföldre Townsville-től bukkantak pénteken teljesen ép állapotban, járó motorral, egy bekapcsolt laptoppal és étkezéshez megterített asztallal.

A katamaránról annyit tudni, hogy Queensland államból indult el Ausztrália nyugati partjai felé múlt vasárnap. Fedélzetén megtalálták az életmentő mellényeket, a vészjelző rádióadót és egy csónakot. A vitorlák felhúzott állapotban voltak, bár az orrvitorla több helyen elszakadt.

A fedélzetről eltűnt azonban három, 56 és 69 év közötti utas. Mindannyian tapasztalt hajósok voltak.

A katamarán utasai nem adtak le vészjeleket, a hatóságok nem is tudtak a hajóról, amíg múlt szerdán az ausztrál parti őrség repülőgépe fel nem fedezte azt 150 kilométerre a partoktól. A mentőhajók csak pénteken hajnalban érték el a sodródó vitorlást.

Warren Webber ausztrál nyomozó kijelentette: a katamarán műholdas helyzet-meghatározója (GPS) szerint a jármű múlt vasárnap óta a széllel és áramlatokkal sodródott, amikor viharos vizekre érhetett.

Az ausztrál meteorológiai intézet ugyanakkor azt közölte, hogy a térségben óránkénti 35 kilométeres délkeleti szél uralkodott, ami a térségben megszokott az évnek ebben a időszakában.