A fejében megszólalt egy hang: "Szúrd le!"

Infostart
2007. április 3. 11:40
A fejében lévő hangok mondták a szupererős cannabist szívó fiúnak, hogy öljön meg valakit. A paranoiás skizofréniában szenvedő fiatal engedelmeskedett.

A 17 éves Ezekiel Maxwell három éve kezdett úgynevezett "skunk" füvet szívni, amely 25-ször több THC-t (tetrahidro-cannabiolt) tartalmaz, mint az átlagos indiai kender, amelyet a kokainnal egyetemben szintén használt.

A fiú azt mondta, azután kezdett hangokat hallani a fejében, miután skunkot szívott.

A háziorvosa tavaly júliusban beutalta a pszichiátriára, ahol gyógyszereket írtak fel neki, és állapotát időről időre ellenőrizték. A következő vizsgálat éppen a gyilkosság utáni napon lett volna esedékes.

"Maxwell hét napig tervezgette, hogy leszúr egy fekete, afro-karibi nőt. Nem tudta, miért, csak abban volt biztos, hogy meg kell tennie" - mondta az ügyész, Simon Denison.

"Azt mondta, a hangok átvették az irányítást a gondolatai és a teste fölött. Rávették, hogy tegyen meg dolgokat, például hogy vágassa le a haját" - tette hozzá.

Előbb gyilkolt


A fiú szeptember 5-én halálra késelt egy 51 éves nagymamát, Carmelita Tullochot, miután egész éjszaka skunkot szívott és egy erőszakos számítógépes játékkal, a Grand Theft Autóval játszott.

Ezekiel Maxwell egy konyhakéssel a kezében bóklászott az utcákon, mert azt képzelte, hogy ő a játék egyik fő karaktere, Carl Johnson, aki a történetben szintén kést hord magánál.

"Szeptember 4-én sokáig játszottam a Grand Theft Autóval. Amikor felébredtem, egy kicsit rosszkedvűnek és agresszívnak éreztem magam" - mondta a fiú.

"Délelőtt tíz körül mentem ki az utcára, egy kés is volt nálam. Nem tudom, miért vittem magammal, de amikor megláttam a nőt, háromszor megszúrtam a késsel. Minden csupa vér volt. Miután megkéseltem, hazaszaladtam" - emlékezett vissza Ezekiel Maxwell.

Feladta magát

A fiú másnap nagybátyja és ügyvédje kíséretében feladta magát, és azt mondta a rendőröknek: "A szememre és a fejemre kaptam gyógyszereket, de nem tudom, miért akarták, hogy szedjem ezeket. Egyet se vettem be két hete."

Azóta az orvosok megállapították, hogy a fiú skizofréniás, hétfőn pedig határozatlan időre őrizetbe vették, mert beismerte a gyilkosságot.

Ön- és közveszély

A szakértők szerint a skunk fogyasztása komolyan befolyásolta a fiú mentális állapotát, hiszen kutatások bizonyítják, hogy a cannabisfogyasztók között egyre több a skizofrén.

"A cannabis, és különösen a skunk okozhat mentális visszaesést, amelynek hatására a fogyasztók elvesztik a kapcsolatot a valósággal, és komoly veszélyt jelentenek önmagukra és másokra is" - közölte egy szakember, Marjorie Wallace.