Öngyilkosságra bírták rá Marilyn Monroe-t?

Infostart
2007. március 19. 05:12
Összeesküvés áldozata lehetett Marilyn Monroe - derül ki egy nyilvánosságra hozott FBI-aktából. Az eddig titkos jelentés szerint a filmcsillagot rávették, hogy kövessen el öngyilkossági kísérletet, mondván: időben megtalálják, és kitisztítják szervezetét. Ehelyett azonban barátai és beosztottai hagyták meghalni a színésznőt.

Marilyn Monroe negyvenöt évvel ezelőtt vesztette életét, ám több részlet még tisztázatlan halála körül. A szexszimbólum tisztelői nehezen fogadják el, hogy a színésznő valóban magától követett el öngyilkosságot, és egy nyilvánosságra került FBI-akta a kételkedésre ad újabb okot.

Az iratot egy ausztrál filmrendező, Phillippe Mora tárta fel egy újságban. Az 1964-ben kelt jelentés kimondja: egy színész, Peter Lawford, a pszichiáter Ralph Greenson, Monroe házvezetőnője és sajtószóvivője is közreműködött a sztár halálában, de Robert Kennedy, a korábbi amerikai főállamügyész, John F. Kennedy elnök testvére is érintett az ügyben.

A hollywoodi sztár elhallgattatása volt a cél a jelentés szerint, ugyanis a filmcsillag azzal fenyegette Robert Kennedyt, hogy a nyilvánosság elé tárja kettejük szerelmi viszonyát, miután rájött, hogy a férfi nem akar elválni feleségétől.

A Kennedy-családba benősülő Lawford tudott arról, hogy a színésznő már több öngyilkossági kísérletet követett el, így rávették Monroe-t, hogy hajtson végre egy újabb, de "hamis" kísérletet, amely után megmentenék az életét, és emelkedhetne a népszerűsége.

A Monroe-t kezelő pszichiáter, Ralph Greenson szokatlanul nagy mennyiségű nyugtatót írt fel a filmcsillagnak, amelyet házvezetőnője az éjjeli szekrényén hagyott - áll a jelentésben.

Miután Monroe bevette a gyógyszereket, Robert Kennedy felhívta Lawfordot, hogy derítse ki, a színésznő meghalt-e már. A férfi többször is tárcsázta Monroe számát, és mindannyiszor azt tapasztalta, hogy nem veszi fel a kagylót, ebből gyanították, hogy nincs életben. A színésznőt végül házvezetőnője találta meg.

Mora az iratot azok között a dokumentumok között fedezte fel, amelyek az információ-szabadság törvényre hivatkozva hoztak nyilvánosságra a közelmúltban. Az aktákat egy korábbi különleges ügynök szerkesztette meg, aki ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az információk hitelességét nem tudja megállapítani.