Ötvenéves a világ egyik legfurcsább "vallása"

Infostart
2007. február 16. 05:58
Fél évszázados fennállását ünneplik az egyik utolsó olyan kultusznak, amely a nyugati javakat tiszteli (cargo cult). A hívők úgy gondolják, a kargót földöntúli lények alkották a bennszülöttek számára.

Az Csendes-óceán déli részén, Ausztráliától keletre fekvő Tanna szigetén a John Frum Mozgalom, egy úgynevezett kargó kultusz hívei "vallásuk" ötvenedik évfordulóját ünneplik.

A kultusz követői egy titokzatos szellemet tisztelnek, amely arra ösztönzi őket, hogy tagadják meg a katolikus vallás tanításait és éljenek tradicionális szokásaik szerint.

John Frum, a messiás


John Frum - akit a helyiek Karaperamun, a Tukosmeru hegy istene képviselőjének vagy megtestesülésének tartanak - tisztelete az 1940-es években alakult ki, először az Új-Hebridákon. Akkoriban 300 ezer amerikai katona állomásozott a környéken.

A helybelieket lenyűgözte az amerikaiak viselkedése, gazdagsága, ereje és az a rakomány, amit magukkal vittek: fegyverek, élelmiszerek és gyógyszerek.

A hit szerint a férfi szelleme először az 1930-as években jelent meg a törzs öregjei előtt, és arra bíztatta őket, hogy lázadjanak fel a keresztények agresszív tanításai ellen.

A helybeliek úgy gondolták, az amerikai katonákat és rakományukat megváltójuk, John Frum küldte hozzájuk.

Egy nap újra eljön


A kultusz vezetője, Isaac Wan szerint John Frum egy isten, aki egy nap visszatér népéhez. "Õ nekünk az Isten, Jézus" - fogalmazott.

A hívek meg vannak győződve arról, hogy John Frum amerikai volt, ezért minden évben parádét rendeznek a tiszteletére, ahol házi készítésű amerikai egyenruhákban, csillagos-sávos lobogó alatt vonulnak fel.