Bilincsbe verve hurcolták el a tűzoltót

Infostart
2007. február 13. 11:05
Kártérítési pert nyert egy angliai tűzoltó, akit még 2004-ben bilincseltek meg, és hurcoltak el egy gyorsétteremből, mert összetévesztették egy kábítószer-kereskedővel. A férfi szerint a rendőrök azért pécézték ki maguknak, mert színes bőrű.

A rendőrök bejelentés alapján vonultak ki az Oldbury-ben lévő McDonald's-hoz, mert azt a fülest kapták, hogy egy színes bőrű férfi a parkolóban kábítószert árul.

Õt nem találták meg, viszont letartóztatták a 37 éves John James-t, aki kisfiával, élettársával és egy barátjával ugrott be a gyorsétterembe.

Noha a tűzoltó barátja és az étterem vezetője is igazolta a férfi ártatlanságát, a rendőrök megbilincselték, térdre kényszerítették, majd elvitték.

Amikor a kapitányságon kiderült róla, hogy nem kábítószer-kereskedő, a rendőrök 80 fontos büntetést akartak fizettetni vele, a nyugalom megzavarása és veszélykeltés miatt. A férfi ezt elutasította, a rendőrök pedig fenyegető magatartással vádolták meg.

A bírósági ügy azóta húzódott, a vád mostanra azonban összeomlott, és John James peren kívül elfogadott 15 ezer font (mintegy 5,7 millió forint) kártérítést.

A tűzoltó az ellene eljáró rendőr ellen is eljárást kezdeményezett, túlzott erő használata miatt, és mert szerinte a bőrszíne miatt tartóztatták le.

A rendőr azóta távozott a testülettől, utóbbi vádat pedig nem találták megalapozottnak.