A modellek "mentálisan gyengébbek" és boldogtalanok

Infostart
2007. február 12. 08:56
A modellek mentálisan gyengébbek, kevésbé elégedettek és boldogok, mint a más területeken dolgozók - derül ki egy kutatásból. A szakértők szerint az iparág nehezen változtatható meg: a modellek továbbra is csak a külsejük miatt lesznek keresettek.

"A modellekről úgy vélekedünk, ők csupán árucikkek, éppen arra jók, hogy ruhákat mutassunk be rajtuk. Ám ők is emberi lények, és ugyanazok a szükségleteik, mint bárki másnak" - mondta annak a nemrégiben készült felmérésnek a vezető kutatója, amely a modellek mentális állapotát vizsgálta.

A felmérés szerint a modellek, annak ellenére, hogy rengeteget kereshetnek, és szépségideálnak tekintik őket, kevésbé boldogok és elégedettek az életükkel, mint hasonló korú, más, átlagos szakmákban dolgozó fiatalok.

Csak a külső számít

A kutatást az egyik londoni egyetem pszichológusai végezték, akik közül ketten maguk is szabadúszó modellek voltak.

Az első felmérésben 56 modell és 56 más foglalkozású nő vett részt, a második alkalommal 35 modell lány és 35 olyan kortársuk válaszait hasonlították össze, akik egy tervezőirodában, valamint egy irodalmi ügynökségnél dolgoztak.

Az eredmények azt mutatják, a modellek fő problémája az, hogy az életüket mások irányítják, és csupán a külsejükért, nem a képességeikért keresik őket. Emiatt pedig nem marad más választásuk, mint folyamatosan diétázni.

Nincs változás a divatszakmában

A kutatás egyik készítője, a svéd Kristin Enstrom maga is modellkedik, emellett pszichológiából diplomázott a londoni egyetemen. A lány szerint hatalmas a nyomás a modelleken, ezért állandó háborúban állnak a saját testükkel.

A 25 éves Kristin úgy véli, nincs sok esély arra, hogy a szakma megváltozzon, így a modelleknek meg kell tanulniuk megbirkózni a nehézségekkel.