Hollandiában az óriások is jól érzik magukat

Infostart
2007. február 1. 07:47
Sikeresen kampányoltak Hollandia magas emberei: az országban hivatalosan is bevezetik azokat a szabványokat, amelyek könnyebbé teszik a két méternél is magasabbak életét.

Elérte célját a hollandiai Magas Emberek Klubja, a döntés már hivatalos: az ajtókeretek magasságának ezentúl legalább 2,3 méternek kell lennie.

Nem csak ezen a téren értek el sikereket: Holladiában magasabbak lettek a szobák, hosszabbak az ágyak, és gyártanak az átlagosnál magasabb embereknek átalakított autókat is.

A magasak, akiknek amúgy is elég bajuk van a ruhavásárlással vagy a tömegközlekedéssel, most már sokkal kevesebb nehézséggel szembesülnek.

A klub egyik 2,1 méter magas tagja, Peter Gijselaar szerint Hollandiában sokkal könnyebb az élet még ekkora méretekkel is, mint máshol.

"Külföldön sokkal nagyobb a méretkülönbség köztem és a helyiek között, mint itthon. Néha feltűnik, hogy megbámulnak. Büszkék vagyunk arra, hogy magas nemzet vagyunk, de én még az itthoni átlagot is harminc centivel megelőzöm" - mondta Peter Gijselaar.

A holland hadseregbe jelentkezők közül 1848-ban még minden negyediket el kellett küldeniük a toborzóknak: nem érték el a 155 centiméteres magasságot. Ma már csupán ezerből egy esne ki e feltétel miatt.