Az adatbázisok atyjának rejtélyes eltűnése

Infostart
2007. február 1. 08:42
Egyedül indult a tengerre James Gray, a számítógépes adatbázisok atyja. A Microsoft munkatársa négy napja nem adott hírt magáról, jachtját pedig nem találják a mentőcsapatok.

A 63 éves tudósnak, aki kutatásaiért néhány éve megkapta a legmagasabb számítástechnikai elismerést, a Turing-díjat, nagy szerepe van abban, hogy léteznek bankautomaták, rendelhetünk interneten repülőjegyet, vagy egy műhold segítségével a magasból online figyelhetjük házunkat.

James Gray néhány napja vitorlázni indult San Francisco közelében. Családjának azt mondta, tavaly elhunyt édesanyja hamvait szeretné szétszórni, egyedül.

Lánya és felesége utoljára pár órával később hallott felőle utoljára: a tudós akkor hazatelefonált és azt mondta, hogy az idő gyönyörű, delfinekkel is találkozott útja során, és most rövid ideig olyan vizeken hajózik majd, ahol nem tudják elérni.

Nem tudják, hol lehet

A tudós vasárnap óta nem adott magáról életjelet, a mentőcsapatok pedig azután sem találtak rá vagy hajójára, hogy 41 ezer négyzetkilométernyi területet átvizsgáltak a tengeren.

Családja szerint egyáltalán nem jellemző James Grayre, ami történt, eltűnése pedig azért sem érthető, mert sok hajós szerint a tudós hajózási útvonalán remek volt az idő és tökéletesek voltak a látási viszonyok is.

Ha Gray valamilyen egészségi problémája lett volna, sodródó jachtjára már biztosan ráleltek volna a kutatócsapatok.

A magányos túrák veszélye lehet azonban - főleg a Golden Gate híd környékén -, hogy a jachtok félig elsüllyedt roncsoknak vagy egy bálnának ütköznek, és gyorsan a víz alá merülnek. Ebben az esetben Gray azonban minden bizonnyal leadott volna valamilyen vészjelzést.

Ismerősei és családtagjai még reménykednek, de el sem tudják képzelni, mi történhetett a tudóssal magányos útja során.

Felesége kizárta azt a lehetőséget, hogy Grayt annyira megrázta volna édesanyja halála, hogy önkezével vessen véget életének.