Elhunyt fia spermáját használja az unokára vágyó nő

Infostart
2007. január 18. 08:15
Nagymama lehet az az izraeli nő, akinek fia több mint négy éve meghalt. Az izraeli bíróság lehetővé tette számára, hogy felhasználja a fia halálakor levett spermamintát.

A döntés precedens nélküli, a fiú ugyanis, akit 2002-ben a Gáza-övezetben lőtt le egy orvlövész, soha nem ismerte azt a hölgyet, akitől "gyermeke lesz". A leendő anyát a család választotta ki egy családsegítő szolgálat segítségével.

A 20 éves korában elhunyt fiú spermájából halála után vettek mintát. A rokonok ezt követően a családjogi bíróságon próbálták kijárni, hogy továbbvihessék a családi vérvonalat.

Édesanyja szerint mindent éppen úgy tesznek, mint ahogy fiuk tenné. Azt mondta: Keivin vágya is az volt, hogy gyermeke lehessen.

A nő azt állítja: döntésében a fia vezette. Mint mondta, egy órával azután, hogy közölték vele, hogy a fiát megölték, a kezébe vette a képét, és beszélni kezdett hozzá.

Azt kérdezte tőle: "hol vannak azok a gyermekek, akiket szerettél volna". Mire hallotta a fia hangját, amint azt mondja: "Már nincs túl messze. Van valami, amit felhasználhatsz belőlem".

A nő így folytatta: "rájöttem, hogy azt akarja, vetessek mintát a spermájából".

Szerződést kötöttek

A családot egy segélyszervezet is segítette abban, hogy kivívja a jogot arra, hogy gyermeknemzésre használják fel az elhunyt fiú spermáját. A leendő nagyszülők pszichológiai vizsgálaton is átestek, ezt követően kezdték a donort, azaz a leendő anyát megkeresni. Ez csaknem másfél évet vett igénybe.

Végül találtak egy nőt, akivel szerződést kötöttek. Ebben megállapodtak arról, hogy ők "csak" a nagyszülei lesznek a születendő gyermeknek.