Sofőrt keres a hazátlan görény

Infostart
2007. január 16. 06:25
Egy bátor sofőrt keresnek a kanadai hatóságok. A vállalkozó szellemű embernek 3.500 kilométert kellene megtennie, hogy visszavigyen Kaliforniába egy görényt. Az út azért különösen kockázatos, mert az állat bármikor kispriccelheti magából rendkívül büdös mirigyváladékát, ha úgy érzi, veszélyben van.

Az állatot egy teherautó rakterében találták meg, miután hét napon át elzárva, étel és ital nélkül szállították az egyesült államokbeli Kaliforniából Kanadába. A görény rendkívül ki volt száradva.

A torontói vadvédelmi központ vezetői már szinte minden követ megmozgattak, hogy a fekete-fehér csíkos görényt visszajuttassák az élőhelyére.

Előfordult már, hogy a légitársaságok ingyen hazaszállították a hasonlóan szerencsétlenül járt állatokat, ebben az esetben azonban visszautasították a kérést.

Nathalie Karvonen, a központ vezetője ezen természetesen nem csodálkozik.

Mint mondta, nem tudják garantálni, hogy az állat nem ereszti ki bűzmirigyének váladékát. Ezt akár három méter távolságra is el tudja lövellni, ami egy több órás repülőút során igen kellemetlen lehet a környezetében lévők számára.

Épp ezért olyan szállítót keresnek, aki közúton vinné haza az állatot. Egy közúti szállító járműben ugyanis le lehet tekerni az ablakot, ha útközben valami kellemetlenség adódik.

Nathalie Karvonen azt is elmondta, hogy a görényt mindenképpen élőhelyére kell vinni, azt ugyanis a jogszabályok tiltják, hogy egy kaliforniai görényt Kanadában elengedjenek.