Úszni tudó vízi életmentők kerestetnek!

Infostart
2006. december 14. 13:12
Évente mintegy kétmillió turista özönli el a nyugat-indiai Goa 105 kilométer hosszú tengerpartját, amelyen azonban főszezonban is csak kilenc képzett vízi életmentő teljesít szolgálatot. A helyi hatóságok megpróbálták megemelni létszámukat, ám váratlan problémába ütköztek: a jelentkezők közül csak egy tudott megfelelően úszni.

A turistaszezon csúcsához közeledve a goai turizmusfejlesztési szervezet engedélyt kapott az állam kormányzatától, hogy további száz életmentőt alkalmazzon.

Megdöbbenve tapasztalták azonban, hogy a 129 jelentkezőből csak egy tudta leúszni a nemzetközi elvárásoknak megfelelő 9 perc alatt a 400 métert.

A jelentkezők közül ötvenen egyáltalán nem is tudták végigúszni a 400 méteres távot, annak ellenére, hogy a próbát nem az óceánban, hanem egy úszómedencében tartották.

Így végül kénytelenek felvenni - az egy megfelelő jelentkezőn túl - azt a 79 vízimentő-jelöltet is, akinek 15 percen belül azért sikerült teljesíteniük a távot.

Számukra hathetes intenzív tanfolyamot tartanak, és azt remélik: idővel képesek lesznek 9 perc alatt is teljesíteni a távot.

Az elmúlt négy évben több mint kétszáz turista fulladt meg Goán, az idén eddig 45-en vesztették életüket, ráadásul hatan egy napon fulladtak a tengerbe.

A helyiek szerint a rengeteg halálesetet elsősorban az okozza, hogy sok turista érkezik India belső részeiről is, ahol az emberek többsége nem tud úszni.