Egyre többen meztelenkednek jótékonyságból - nézze meg!

Infostart
2006. december 6. 12:46
Nagy-Britanniában szinte járványszerű méreteket öltött a jótékonysági céllal meztelenre vetkőzők száma. A jótékonysági aktnaptárok száma minden korábbit megdönteni látszik: a szigetország újságárusainál tömegesen mosolyognak az emberre a meztelen britek, többségük olyan testtel, amelyet nem éppen aktfotózásra teremtettek. De hogy jutott eszükbe a visszafogott briteknek, hogy aktnaptárokon szerepeljenek, ráadásul tömegesen?

Az őrület 1999-ben kezdődött, amikor egy brit női társaság, a Women's Institue rylestone-i szervezetének tagjai - középkorú és idősödő hölgyek - egy szál gyöngysorban, és az intim testrészeket takaró teáscsészékkel, gyümölcsökkel, virágokkal álltak kamera elé, hogy pénzt gyűjtsenek a leukémia-kutatás támogatására.

Az ötlet akkor merült fel, amikor az egyik tag, Angela Baker férjénél leukémiával diagnosztizálták. John Bakernek még életében sok vidám pillanatot szerzett a naptár tervezgetése, ám kiadását már nem élhette meg.

Hatalmas siker lett

A középkorú hölgyeket például lekvárfőzés, vagy sütés közben ábrázoló naptárnak hatalmas sikere volt, több mint egymillió fontos, azaz csaknem 400 millió forintos bevételt jelentett, amit mind a  leukémia-kutatásra fordítottak.

A történetből film is készült, amelyet Felül semmi címmel a magyar mozikban is vetítettek. Azóta pedig minden évben újranyomják a nagysikerű naptárt, és az idén újabb képekkel bővültek a mára más klasszikusnak számító fotók.

Mások is kedvet kaptak

A nagy siker után mások is kedvet kaptak a meztelenkedéshez.

A hölgyek híressé vált naptárja, úgy tűnik, megmozdított valamit a visszafogottnak, szégyenlősnek és meglehetősen hűvösnek tartott britek lelke mélyén.

A Stirling Rögbi Klub például idén másodszor ad ki aktnaptárt a Starthcarron Hospice megsegítésére, és szóvivőjük szerint nincs hiány jelentkezőkből.

"Dehogy van. Nehezebb rávenni őket, hogy magukon tartsák a ruhájukat. A fiúk mindig nagyon lelkesek" - mondta a szóvivő.

Az Oakley vadász társaság hölgy tagjai egy légimentő szolgálatot támogatnak csizmában és vadászkabátban, alul azonban semmit nem viselnek.

Ápolók, kereskedők és gazdák


Az Andover Öregek Otthonának személyzete is vállalkozó kedvűnek bizonyult: ők a brit Alzheimer Társaságnak és egy mellerák-ellenes szervezetnek ajánlották fel a bevételt.

Highworth városában a főutca kereskedői fogtak össze, hogy egy rákbetegeket támogató szervezetet segítsenek.

A hentes, a pék, de még az újságárus is megmutatja magát a mókás naptárban, annak ellenére, hogy valószínűleg ezután soha nem fognak ugyanúgy rájuk nézni vevőik, mint azelőtt.

Nem maradhatnak ki persze a vidéki gazdálkodók sem. Nicola de Pulford már sok éve járja a vidéket a Lady Farmers' naptárhoz, és azt mondja: jelentkezőből soha nincs hiány.

"Annyit kell csak tenniük a vállalkozó kedvű gazdáknak, hogy felhívnak, és már megyek is fotózni" - mondja Nicola de Pulford, aki férfi-változatot is készít az akt-naptárból.

A Daily Telegraph válogatásában szereplő naptárak képeit itt meg is nézheti!