Kipusztíthatja a sündisznókat a meleg időjárás

Infostart
2006. december 4. 05:37
Brit szakértők attól tartanak, hogy a szigetországban az elmúlt években tapasztalt enyhe téli időjárás hosszabb távon Nagy-Britannia sün állományának teljes kipusztulásához vezethet. Az állatok ugyanis a meleg időben nem alszanak téli álmot.

Normális esetben a sündisznók az élelemben szegény téli időszak nagy részét nyugalmi állapotban töltik, amelyet csak rövid aktív időszakok szakítanak meg. Mivel az ébrenlét jelentős energiaveszteséggel jár számukra, ha nem tudnak téli álmot aludni, de táplálékhoz sem jutnak, nem érik meg a tavaszt.

Már tavaly is sok sünt kellett megmenteni a szokatlanul enyhe téli időszakban, de a szakértők szerint az idén még a tavalyinál is rosszabb lehet a helyzet. A brit természetvédő szervezetekhez már eddig is rengeteg kábultan bolyongó sündisznót vittek be.

A brit állatmentők azt tanácsolják azoknak, akik maguk próbálnak megmenteni egy-egy állatot, hogy biztosítsanak nekik valamiféle vackot, például egy nyúl-ketrecben, kétnaponta etessék őket akár kutya vagy macskaeledellel, és ne feledkezzenek el a vízről sem.

A brit sünpopuláció az elmúlt tíz évben csaknem a felére csökkent.