Egerek lesznek a sportolók előkóstolói

Infostart
2006. november 16. 12:48
Egerekkel kóstoltatják majd meg a sportolóknak felszolgált ételeket a 2008-as pekingi olimpián. A szervezők ezzel kívánják kivédeni az ételmérgezés lehetőségét.

A kínai szervezők mindent megtesznek azért, hogy zökkenőmentesen folyhasson le a pekingi olimpia. A versenyzők egészségére is igyekeznek tehát nagy figyelmet fordítani.

Kínában igen gyakoriak az ételmérgezéses megbetegedések az élelmiszerek szállításának és kezelésének rossz higiéniai körülményei miatt. Éppen ezért a rendezők úgy döntöttek, hogy minden, a versenyzőknek felszolgált ételt, és azok alapanyagait egerekkel kóstoltatják majd meg.

A laboratóriumi vizsgálatok ugyanis meglehetősen sok időt vennének igénybe, az egereken pedig a fertőzések hatásai már 17 órán belül jelentkeznek.

Így ha a felszolgálás előtt 24 órával megkóstoltatják az egerekkel a felszolgálandó ételeket, elegendő idő marad a gyanúsak kiszűrésére és megsemmisítésére.

Az olimpiai falu konyháiban - amelyek naponta több mint tízezer sportolónak biztosítanak majd ellátást - is maximális tisztaságot követelnek meg, körülöttük huszonnégy órás biztonsági szolgálatot szerveznek.

Ugyanakkor nemcsak az ételekre fordítanak ekkora figyelmet. Az utcákról eltüntetik a kóbor macskákat, de még a felhőtlen, kék eget is megpróbálják biztosítani az olimpiai játékok alatt: a felhők elűzésére légelhárító fegyvereket, kisrepülőket és rakétákat vetnek majd be.