Guantanamói rab Disneylandben

Infostart
2006. szeptember 12. 04:51
A guantanamói támaszpont egy őrizetesének életnagyságú figuráját helyezték ki Disneylandben. A csuklyás figurát a Nagy Mennydörgés-hegyi vasútnál helyezte el a magát gerilla művésznek nevező Banksy.

A művész szóvivője azt mondta: az attrakcióval arra a helyzetre akart rávilágítani, hogy a kubai támaszponton vitatott módon tartják fogva a gyanúsítottakat, a terrorizmus elleni küzdelemre hivatkozva. Az alkotás csaknem másfél óráig volt kint.

Banksy már eddig is híres volt a tiltakozó és felforgató akcióiról, például titokban készített "másolatokat" klasszikus festményekről, a nagy galériák "számára".

Legutóbb 2005-ben a British Múzeumban helyezett el egy "barlangrajzot", amelyen egy bevásárlókocsit toló férfi volt látható.

A gerilla művész legnagyobb csalása azonban az volt, amikor elkészítette Paris Hilton lemezének hamis változatát, és azt becsempészte a CD-boltokba.

A borítón a hotelbirodalom-örökös félmeztelenül, kutyafejjel szerepelt, a dalok között pedig a többi mellett a "Miért vagyok híres?", vagy a "Miért vagyok?" című alkotások voltak hallhatók.